Ο πρώτος ημιτελικός του 61ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε και η Ελλάδα βρέθηκε εκτός τελικού, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει ο θεσμός των ημιτελικών.

Οι Argo και το Utopian Land δεν άρεσαν στο κοινό και τις επιτροπές που ψήφισαν για τις δέκα χώρες που θα περάσουν στον τελικό του Σαββάτου 14 Μαΐου. Έτσι η Ελλάδα έχασε το ρεκόρ που είχε μαζί με τη Ρωσία, καθώς αυτές οι δύο χώρες ήταν πάντα στον τελικό, μέσω της διαδικασίας των ημιτελικών.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ρωσία κατάφερε να περάσει στον τελικό της Eurovision και είναι το μεγάλο φαβορί. Η εμφάνιση του Ρώσου καλλιτέχνη είχε ελληνικό άρωμα καθώς το τραγούδι ανήκει στον Έλληνα, Δημήτρη Κοντόπουλο και την χορογραφία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το team του Ρώσου καλλιτέχνη από τους παραγωγούς μέχρι τις δημόσιες σχέσεις αποτελείται από Έλληνες.
Οι Argo ήταν η φετινή ελληνική συμμετοχή με ένα τραγούδι που μιλούσε για το προσφυγικό με έντονο το ποντιακό στοιχείο, καθώς ήταν τραγουδισμένο στα ποντιακά και τα αγγλικά, ενώ το συνόδευε η ποντιακή λύρα. Είναι η πρώτη φορά από το 2004, οπότε και καθιερώθηκαν οι ημιτελικοί, που η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος στον τελικό του διαγωνισμού.

Τους Argo αποτελούν η Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), η Μαρία Elbrus – Βενετικίδου (φωνητικά), ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), ο Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), ο Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά) και ο Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι).

Η ελληνική συμμετοχή των «Argo» εμφανίστηκε δεύτερη στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού που διεξήχθη χθες βράδυ στο Globe Arena της Στοκχόλμης, με οικοδεσπότες τον περσινό νικητή του διαγωνισμού, Μανς Ζέλμερλοου και την παρουσιάστρια Πέτρα Μέντε. Από ελληνικής πλευράς μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ τον διαγωνισμό παρουσίασαν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Οι χώρες που προκρίθηκαν χθες το βράδυ θα προστεθούν στις δέκα που θα προκριθούν από τον δεύτερο ημιτελικό που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 12 Μαΐου, και φυσικά στις BIG 5, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη διοργανώτρια Σουηδία, και θα αποτελέσουν τις 26 χώρες που θα πάρουν μέρος στον τελικό του Σαββάτου, 14 Μαΐου.

Να θυμίσουμε, πως η βαθμολογία των χωρών προκύπτει κατά 50% από τις κριτικές επιτροπές των χωρών και κατά 50% από τη διαδικασία του televoting, από τους τηλεθεατές.

Οι δέκα χώρες από τον πρώτο ημιτελικό που πέρασαν στον τελικό είναι:

1. Αζερμπαϊτζάν
2. Ρωσία
3. Ολλανδία
4. Ουγγαρία
5. Κροατία
6. Αυστρία
7. Αρμενία
8. Τσεχία
9. Κύπρος
10. Μάλτα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις