«Όταν ο Ιβ Σεν Λοράν ανακάλυψε το Μαρακές το 1966, συγκινήθηκε τόσο πολύ από το μέρος που αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι και να επιστρέφει εκεί τακτικά. Είναι απόλυτα φυσικό, 50 χρόνια αργότερα, να χτίσεις ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, καθώς αυτή η χώρα ήταν τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν».

Τα λόγια αυτά είναι από το στόμα του Πιερ Μπερζέ, συντρόφου του Ιβ Σεν Λοράν, που συνάντησε τον μεγάλο μόδιστρο το 1958 και μαζί ίδρυσαν το 1961 τον Οίκο Μόδας Ιβ Σεν Λοράν, τον οποίο ο ίδιος διηύθυνε έως το 2012.

Στο μουσείο θα φιλοξενηθεί η εντυπωσιακή συλλογή του Γάλλου μόδιστρου, 5.000 ενδύματα, 15.000 αξεσουάρ υψηλής ραπτικής, δεκάδες χιλιάδες σχέδια και άλλα αντικείμενα. Σχεδιάστηκε από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο studio KO, θα είναι στο οδό Ιβ Σεν Λοράν, δίπλα στον Κήπο Μαζορέλ, το εμβαδόν του θα είναι 4.000 τετραγωνικά μέτρα, θα περιλαμβάνει χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων για τη μόνιμη συλλογή, 150 τετραγωνικών μέτρων για περιοδεύουσες εκθέσεις, αμφιθέατρο 130 θέσεων, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο με βεράντα και ερευνητική βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους.

Εξωτερικά το κτίριο θα αποτελείται από κυβοειδή σχήματα, διακοσμημένα με τούβλα που φέρνουν στη μνήμη νήματα υφάσματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι θα είναι δίπλα στον Κήπο Μαζορέλ, έξω από τους τοίχους της μεδίνας στο Μαρακές, γνωστό από την περίφημη απόχρωση μπλε κοβαλτίου (το μπλε Μαζορέλ) που χρησιμοποιούσε ο Γάλλος οριενταλιστής ζωγράφος Μαζορέλ και του οποίου πολλές ακουαρέλες φυλάσσονται στην βίλα εκεί. Ο κήπος πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιβ Σεν Λοράν και του Πιερ Μπερζέ από το 1980 – για να αποτραπεί η μετατροπή του σε ξενοδοχείο – και εκεί είναι σκορπισμένες οι στάχτες του διάσημου μόδιστρου, που έφυγε το 2008.

Το μουσείο δεν είναι το πρώτο εγχείρημα του Ιδρύματος Πιέρ Μπερζέ – Ιβ Σεν Λοράν στο Μαρακές. Ήδη, μέσα στον Κήπο Μαζορέλ λειτουργεί το Μουσείο Βερβέρων, που στεγάζει την ανεκτίμητη συλλογή βερβέρικης τέχνης των Μπερζέ και Σεν Λοράν. Συγκινημένος αναφέρεται σε αυτό ο Τζαλίλ Λεσπέρ, σκηνοθέτης της ταινίας «YSL» για τη ζωή του εμβληματικού σχεδιαστή μόδας, μιας και ο ίδιος είναι μισός Αλγερινός μισός Βέρβερος.

Τα εγκαίνια του μουσείου, τον Σεπτέμβριο του ’17, θα συμπέσουν με τα εγκαίνια μουσείου στο Παρίσι, που θα είναι αφιερωμένο στον Σεν Λοράν. Πρόκειται για μία ανακαίνιση της ήδη υπάρχουσας έδρας του Fondation Pierre Bergé–Yves Saint Laurent στον αριθμό 5, Avenue Marceau. Είναι το κτίριο που, για περισσότερα από 30 χρόνια, χρησιμοποιούσε ως ατελιέ και γραφείο ο Σεν Λοράν, και θα ανακαινιστεί στο αρχικό ύφος για να επιτρέψει στον επισκέπτη να έχει την εμπειρία του στούντιο στο οποίο ο Σεν Λοράν σκιτσάριζε και σχεδίαζε.

Βασίλης Τσεκούρας (ΑΜΠΕ)