«Ορίζω το Εθνικό Μνημείο Στόουνγουολ ως την πλέον πρόσφατη προσθήκη στο National Park System της Αμερικής. Το Στόουνγουολ θα είναι το πρώτο εθνικό μνημείο μας που θα αφηγείται τον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων».

Με αυτά τα λόγια, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Ομπάμα όρισε το Stonewall Inn,στο νούμερο 53 της Christopher Street, στη συνοικία Greenwich Village, στο κάτω Μανχάταν, ως το πρώτο από τα 122 εθνικά μνημεία στις ΗΠΑ που τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Στις 28 Ιουνίου του 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επέδραμε στο Στόουνγουολ. Ήταν μία από τις συχνές επιδρομές της αστυνομίας σε γκέι μπαρ, εκείνη την εποχή. Εκείνη η καλοκαιριάτικη βραδιά ήταν όμως διαφορετική. Ο κόσμος δεν συναινούσε, αρνούμενος να πάει σπίτι, ακόμη και μετά την άδεια να φύγουν από τα κρατητήρια. Ξέσπασε τότε αυτό που έμεινε γνωστό ως «Οι ταραχές του Στόουνγουολ».

«Εκείνη τη συγκεκριμένη βραδιά, ο κόσμος είχε φτάσει στα όρια του» λέει η Στέισι Λεντζ, συνιδιοκτήτρια του The Stonewall Inn. «Ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι από την LBGT “κοινότητα” (λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, γκέι, διεμφυλικοί) όρθωσαν ανάστημα και είπαν “Είμαστε ανώμαλοι, είμαστε εδώ, συνηθίστε το”, έκλεισαν την αστυνομία έξω κι άρχισαν να πετάνε κέρματα και αντικείμενα. Το βάφτισαν “ταραχές”, αλλά ήταν εν πολλοίς πολύ ειρηνικό. Καταλαβαίνεται, μόνο λίγα αυτοκίνητα αναποδογύρισαν».

Την επόμενη χρονιά έγινε το πρώτο LBGT Pride. Στη Νέα Υόρκη, γίνεται πάντα το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, σε ανάμνηση των «Ταραχών του Στόουνγουολ», το 1969.

Το Stonewall Inn είναι σήμερα πολύ διαφορετικό από το μπαρ της δεκαετίας του ’60. Παραμένει όμως ένα ισχυρό σύμβολο και αυτό αποδείχθηκε από το ότι ήταν ένα από τα σημεία που συγκεντρώθηκε ο κόσμος, προσφάτως, να θρηνήσει τα θύματα στο γκέι μπαρ στο Ορλάντο.

Η ανακήρυξή του σε Εθνικό Μνημείο στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει μόνον το μπαρ, αλλά και τους γύρω δρόμους όπου έλαβαν χώραν οι «Ταραχές», καθώς και το πάρκο Κρίστοφερ, ακριβώς απέναντι απ’ το μπαρ, το πάρκο στο οποίο ο Τζορτζ Σέγκαλ τοποθέτησε, το 1992, το γλυπτό του «Gay Liberation», σε ανάμνηση των γεγονότων.

«Πιστεύω ότι τα εθνικά πάρκα μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πλήρη ιστορία της χώρας μας, τον πλούτο, την ποικιλία και το μοναδικό Αμερικανικό πνεύμα που πάντα μας όριζε. Ότι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί. Ότι από τους πολλούς, είμαστε ένα» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, ορίζοντας το The Stonewall Inn ως εθνικό μνημείο.

Βασίλης Τσεκούρας (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις