Η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση μας εξηγεί όσα θέλουμε να ξέρουμε:

Η αιτία εμφάνισης της λεγόμενης κοιλιακής παχυσαρκίας (δηλαδή της συγκέντρωσης λίπους στη περιοχή της κοιλιάς πέρα από κάποια επιτρεπόμενα όρια) φαίνεται να συνδέεται τόσο με ορμονικούς παράγοντες όσο και με κακές διατροφικές συνήθειες.

Ορμονικά, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά, μιας και η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με την έκκριση της ορμόνης τεστοστερόνης, μία ορμόνη που όλοι ξέρουμε ότι οι άνδρες έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες.

Οι γυναίκες, από την άλλη, φαίνεται να ξεκινούν να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά κυρίως μετά τη διακοπή της έμμηνου ρύσης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και για τις γυναίκες το λίπος στη κοιλιά αρχίζει να «μαζεύεται» όταν οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή αρχίζουν να μειώνονται (εμμηνόπαυση).