Μετά τη Μάγκι Τζίλενχαλ, ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ άδραξε την ευκαιρία χθες και, μιλώντας στο περιθώριο της 67ης Μπερλινάλε, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σπέρνει τον φόβο και ότι ενθαρρύνει τα ρατσιστικά εγκλήματα.

“Μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε υποψήφιος για την προεδρία, ο αριθμός των εγκλημάτων που υποκινούνται από το μίσος αυξήθηκε σημαντικά και πιστεύω ότι κι εσείς παρατηρείτε το ίδιο φαινόμενο και στην Ευρώπη” όπου σε πολλές χώρες καταγράφεται άνοδος των λαϊκιστικών ή ακροδεξιών κομμάτων, είπε ο 67χρονος Γκιρ.

Ο ηθοποιός, που βρίσκεται στο Βερολίνο με την ευκαιρία της προβολής, στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, του θρίλερ The Dinner του Όρεν Μούβερμαν, κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι ο Τραμπ εξομοιώνει τους όρους “τρομοκράτης” και “πρόσφυγας”, ιδίως στο διάταγμά του για τη μετανάστευση, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη από τη δικαιοσύνη.

“Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες (τρομοκράτες και πρόσφυγες) σημαίνουν το ίδιο πράγμα” είπε ο Γκιρ, για τον οποίο αυτή η εξομοίωση είναι “το χειρότερο πράγμα που έκανε ο Τραμπ”.

“Προηγουμένως δείχναμε συμπάθεια στον πρόσφυγα, ήταν κάποιος που θέλαμε να τον βοηθήσουμε, να του παράσχουμε στέγη. Δυστυχώς, έχουμε ηγέτες που υποδαυλίζουν τον φόβο και αυτός ο φόβος μας ωθεί να κάνουμε φρικτά πράγματα” τόνισε ο ηθοποιός.

Αυτό το θέμα βρίσκεται εξάλλου και στο επίκεντρο της ταινίας The Dinner η οποία ξεκινά με ένα απλό δείπνο μεταξύ δυο αδελφών και των συζύγων τους και εξελίσσεται σε ένα θρίλερ γύρω από την οικογένεια και τις αξίες της. Ο Γκιρ υποδύεται έναν πολιτικό με μεγάλες φιλοδοξίες, έχοντας στο πλευρό του τη Λόρα Λίνεϊ, τον Στιβ Κούγκαν και τη Ρεμπέκα Χολ.

Την Πέμπτη η Μάγκι Τζίλενχαλ, που είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, απηύθυνε ένα κάλεσμα για “αντίσταση” απέναντι στην πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις