H Gucci υπέβαλλε επίσημο αίτημα για να της παραχωρηθεί χώρος στην Ακρόπολη, μπροστά στον Παρθενώνα, ώστε να κάνει επίδειξη μόδας, με πασαρέλα και αποδυτήρια μοντέλων.

«Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας με την επωνυμία «Guccio Gucci S.p.A.» για την προσωρινή παραχώρηση της Ακρόπολης των Αθηνών προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας την 1η Ιουνίου 2017». Ετσι θα εισαχθεί το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Η εταιρεία ζητά, με άλλο αίτημά της, και «τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης αρμοδιότητας της ΕΦΑ Αθηνών» στο πλαίσιο της ίδιας επίδειξης.

Όμως, δεν φαίνεται πιθανό πως το αίτημα της Gucci θα ευοδωθεί, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο θα το εξετάσει αύριο Τρίτη δεν έχει ποτέ παραχωρήσει αρχαίο μνημείο για fashion show. Για πολλούς λόγους, εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι πως η κατά προορισμόν χρήση του μνημείου πρέπει να προσεγγίζει τη χρήση για την οποία θα παραχωρηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, η επίδειξη μόδας ζητείται να γίνει με πασαρέλα και μουσική μπροστά στον Παρθενώνα. Επίσης, ζητείται να δημιουργηθεί πρόχειρος χώρος παρασκηνίων, για να αλλάζουν τα μοντέλα. Εάν υπάρχουν και θεατές, τότε θα ζητηθεί και χρήση καθισμάτων.

Πριν από ένα χρόνο είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων με την καμπάνια της Gucci στο Instagram όπου, δημοσίευσε φωτογραφίες από τα γλυπτά των αετωμάτων του Παρθενώνα ντυμένα με πολύχρωμα σορτς, μπλούζες και τρέντι αξεσουάρ, να τραβάνε selfie.

Τότε, ο επικεφαλής της καμπάνιας είχε απολογηθεί λέγοντας πως δεν είχαν πρόθεση να προσβάλουν την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει (ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει πως ανάλογη χρήση αρχαίου χωρίς άδεια του υπουργείου Πολιτισμού είναι παράνομη).

Πριν από εννέα μήνες, πολύ μελάνι χύθηκε για την επίδειξή της στο αβαείο του Ουστεμίνστερ, στο Λονδίνο, που για τους Βρετανούς αποτελεί μείζον μνημείο. Η εταιρία ζήτησε και έλαβε άδεια προσωρινής παραχώρησης προκειμένου να παρουσιάσει εκεί την καμπάνια της για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017.

Στο αβαείο, όπου γίνονται και οι βασιλικοί γάμοι, υπάρχουν και τάφοι επισκόπων, κάτι που ενέτεινε τις διαμαρτυρίες. Παρόλα ταύτα, το αβαείο παραχωρείται εδώ και δεκαετίες για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Η Ακρόπολη ανήκει στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της UNESCO και ο Παρθενώνας είναι το έμβλημα του διεθνούς αυτού οργανισμού. Το 1992 η Coca Cola έβαλε ολοσέλιδη διαφήμισή της στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» με τον Παρθενώνα να έχει μπουκάλια της αντί για κίονες. Η αστραπιαία αντίδραση της Ελλάδας οδήγησε στη διά παντός απόσυρση της διαφήμισης και σε μία τεράστια δημόσια συγγνώμη.

Πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Verizon που είχε αντικαταστήσει τους κίονες με κινητά. Και τότε, οι γρήγορες κινήσεις μας έκαναν την εταιρία να αποσύρει τις σχετικές διαφημίσεις, μερικές από τις οποίες ήταν σε γιγαντοαφίσες.

Τα πράγματα ήταν διαφορετικά σε προηγούμενες δεκαετίες από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και λίγο μετά, τότε που και η νοοτροπία ήταν αλλιώτικη και ο αρχαιολογικός νόμος δεν προϋπέθετε την άδεια για οποιαδήποτε χρήση φωτογραφίας μνημείου, ακίνητου ή κινητού.

Οι Γερμανοί, για να διαφημίσουν τη Lufthansa, έδειχναν ένα αεροπλάνο της να πετάει πάνω από τον ναό. Αλλά και ημεδαπή εταιρεία μονωτικών διαφημίστηκε λέγοντας: «Ο Παρθενώνας μάς εμπιστεύθηκε τη στεγάνωσή του. Εσείς;». Είχε προηγηθεί μια εταιρεία χρωμάτων που έστεφε με τα χρώματα ενός ουράνιου τόξου όλο το αρχαίο οικοδόμημα και χιλιάδες άλλες.

Ως προς επιδείξεις μόδας, τα ελληνικά μνημεία δεν παραχωρούνται. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το συμβούλιο είχε απορρίψει αίτημα του οίκου Κάλβιν Κλάιν να οργανώσει επίδειξη μόδας στο Ηρώδειο.

Η μοναδική φορά που επετράπη να γίνει κάτι σχετικό με μόδα, ήταν η φωτογράφηση της Τζένιφερ Λόπεζ με φόντο τον Παρθενώνα, που όμως δεν είχε περάσει από το ΚΑΣ. Η άδεια είχε δοθεί με την υπογραφή του τότε υπουργού και ακολούθησαν επικρίσεις, καθώς η Ακρόπολη είναι στον κατάλογο της UNESCO και οι ανάλογες υποθέσεις πρέπει να εξετάζονται από το συμβούλιο.

Πηγή: Αντιγόνη Καρατάσου – liberal.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις