Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για την κετονική (ή κετογονική ή κετογενή) δίαιτα την κάνουν μια από τις δημοφιλέστερες διατροφές στον κόσμο. Τι ακριβώς είναι όμως;

Η Keto diet (που έχει παρόμοια φιλοσοφία με την Atkins) περιορίζει σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων από τη διατροφή (μόλις στο 5%), και προτείνει την κατανάλωση λιπαρών και πρωτεΐνης, αναγκάζοντας έτσι τον οργανισμό να παράγει κετόνες, χρησιμοποιώντας κυρίως το λίπος ως πηγή ενέργειας και όχι την γλυκόζη.

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας πει τη γνώμη της.

«Η πείνα (μάλλον λόγω ακατάλληλων διατροφών) είναι ένας από τους βασικού ανασταλτικούς παράγοντες στο να συνεχίσει κανείς ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μέχρι τον τελικό του στόχο. Η πείνα λοιπόν είναι κάτι το οποίο οι οπαδοί της υπόσχονται ότι η κετονική δίαιτα μπορεί να εξαλείψει» μας εξήγησε η ίδια.

«Η κετονική διατροφή στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πρόσληψης ζάχαρης και σακχαρων προκειμένου να αναστέλεται η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή γλυκογόνου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διατροφή αυτή είναι πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες!»

Οι απαντήσεις της Διαιτολόγου σε μερικές από τις ερωτήσεις μας:

Η κετονική δίαιτα «δουλεύει»; Είναι δηλαδή αποτελεσματική;

Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες πετυχαίνουν πιο μεγάλη απώλεια κιλών σε λιγότερο χρόνο. Πρέπει όμως να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η παραμικρή παρασπονδία μπορεί να «κοστίσει».

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της keto diet;

Η διατροφή αυτή στηρίζεται στην υιοθέστηση κυρίως γευμάτων και λιγότερο ενδιάμεσων σνακ. Στα γεύματα συστήνεται να καταναλώνονται πηγές πρωτεΐνης (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και η λήψη υδατάνθρακα θα γίνεται από συγκεκριμένες πηγές και σε μικρή ποσότητα.
Το άτομο που την εφαρμόζει χρειάζεται να λαμβάνει:
• Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως ντομάτες, πατζάρι, μανιτάρια
• Άγρια ψάρια, τυρί χόρτα
• Ελαιόλαο, λάδι καρύδας, καρύδια και σπόρους.