Στην εμβληματική ταινία Blade Runner τα «ανδροειδή», τα ανθρωπόμορφα ρομπότ δύσκολα ξεχώριζαν από τους αληθινούς ανθρώπους. Η ζωή μιμείται την τέχνη και η Σαουδική Αραβία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε υπηκοότητα σε ένα τέτοιο ρομπότ που ονομάζεται Σοφία.
Η Σοφία, έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την «Hanson Robotics», εταιρία του Χονγκ Κονγκ και εμφανισιακά μοιάζει με τη Όντρεϊ Χέμπορν, τουλάχιστον έτσι διατείνονται οι σχεδιαστές.

Το ρομπότ ευχαρίστησε την Σαουδική Αραβία για την ιθαγένεια μιλώντας σε εκδήλωση στο Ριάντ: «Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση. Είναι ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη», εκφράζοντας παράλληλα, τις ελπίδες της για την συνεργασία ανθρώπων και ανθρωποειδών.
«Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους, για αυτό πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα για να κατανοήσω τους ανθρώπους και να οικοδομήσω εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», είπε η Σοφία.
Όταν ρωτήθηκε αν τα ρομπότ μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, η Σοφία απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας αντιστρέψω την ερώτηση, πώς ξέρετε ότι είστε άνθρωπος; Θέλω να χρησιμοποιήσω την τεχνητή νοημοσύνη μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως στο να σχεδιάσουν πιο έξυπνα σπίτια, να χτίσουν καλύτερες πόλεις. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Τέλος, η Σοφία αναφέρθηκε στον Έλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla. Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον», η Σοφία απάντησε: «Έχετε διαβάσει πάρα πολύ τον Έλον Μασκ και παρακολουθείτε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν μου φέρεστε καλά, θα φέρομαι και εγώ καλά σε σας. Αντιμετωπίστε με ως ένα έξυπνο σύστημα εξόδου-εισόδου».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις