Η οικογένεια Ροκφέλερ έκανε δωρεά 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε το μουσείο διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ σε μουσείο.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, που πέθανε το 2017, είχε ήδη δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια στο μουσείο το 2005 καθώς και πολλούς πίνακες ζωγράφων, κυρίως του Γκογκέν, του Ματίς, του Πικάσο και του Σεζάν.

Εξάλλου η οικογένειά του έδωσε στο μουσείο ένα μέρος των εσόδων από την ιστορική πώληση της συλλογής του Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ, η οποία τον περασμένο Μάιο απέφερε 832 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Η ιστορία των Ροκφέλερ είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του ΜοΜΑ, το οποίο ιδρύθηκε από τη μητέρα του Ντέιβιντ, την 'Αμπι, σύζυγο του Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ του νεότερου (1874–1960), με την υποστήριξη δύο ακόμη κυριών της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης που λάτρευαν την τέχνη, της Λίλι Μπλις και της Μέρι Κουίν Σάλιβαν.

Παρότι η 'Αμπι Ροκφέλερ (1874–1948) αφιέρωσε πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια στην εκκίνηση του έργου αυτού και ήταν γνωστή ως η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδρυση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 1929, δεν συνέβαλε σχεδόν καθόλου οικονομικά σε αυτό: ο σύζυγός της, στον οποίο δεν άρεσε η μοντέρνα ζωγραφική, αρνιόταν να δώσει ένα μέρος της περιουσίας του στον οργανισμό αυτό.

Η σημερινή περίοδος είναι μια εποχή ακμής για το ΜοΜΑ το οποίο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά για τέσσερις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασης και ανακαίνισής του που θα στοιχίσουν 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2016 το μουσείο έλαβε επίσης μια δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό παραγωγό Ντέιβιντ Γκέφεν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις