Η Κατερίνα Ντούσκα αρνείται να συζητήσει μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Η Κατερίνα Ντούσκα αρνείται να συζητήσει μποϊκοτάζ του Ισραήλ

«Δεν είμαι πολιτικός» δηλώνει η Κατερίνα Ντούσκα, ενάντια σε όλους όσους ζητούν μποϊκοτάζ της Eurovision του Τελ Αβίβ, λόγω της πολιτικής αποκλεισμού και ακραίων διακρίσεων του κράτους του Ισραήλ.

Μεταξύ αυτών και ο εμβληματικός μουσικός Roger Waters, ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd και ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο διεθνές κίνημα BDS, το παγκόσμιο κίνημα για καμπάνιες μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων κατά του Ισραήλ, και στον αγώνα των Παλαιστινίων για Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε μήνυμά του, μέσω βίντεο, κάλεσε πριν από λίγες μέρες την Κατερίνα Ντούσκα να αποσυρθεί από την διοργάνωση της Eurovision 2019, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ (14-18 Μαΐου 2019).

Η Κατερίνα Ντούσκα χωρίς να απαντά ευθέως στον μεγάλο μουσικό, έδωσε συνέντευξή της στο free press antivirus λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αυτό το θέμα, το μποϊκοτάζ. Για μένα η Eurovision ήταν πάντα ένας διαγωνισμός φιλίας, ενότητας και πολυπολιτισμικότητας. Αυτό πρεσβεύει σαν μουσικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από τη χώρα που τον φιλοξενεί κάθε χρόνο. Σαν Κατερίνα είμαι μουσικός, δεν είμαι πολιτικός, δεν μπορώ να μιλήσω για τις πράξεις καμιάς κυβέρνησης, κανενός κράτους. Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι’ αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική. Αν αυτό με ρωτάτε.

Δεν έχω δει ποτέ τον διαγωνισμό να συμπεριφέρεται ρατσιστικά και να κάνει διακρίσεις. Άλλο το τι κάνουν τα κράτη. Και για αυτό θεωρώ ότι έχει αντέξει τόσο πολύ μέσα στον χρόνο η Eurovision. Το Ισραήλ πάντα συμμετείχε και αγκαλιαζόταν από αυτόν τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο θα φιλοξενηθεί κάπου ο διαγωνισμός, δεν είναι πολιτικό το θέμα. Σκοπός του είναι να γεφυρώνονται οι διαφορές, συμμετέχουν χώρες από τη Δύση, από την Ανατολή, πολύ διαφορετικά πολιτεύματα μεταξύ τους, διαφορετικές θρησκείες. Όλοι εκείνη τη στιγμή έρχονται κοντά, συνυπάρχουν σε έναν θεσμό, που αυτό σαν γεγονός είναι φοβερό. Κρατάνε όλοι τη σημαία της χώρας τους σε ένα ενιαίο κοινό, ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι διασκεδάζουν το ίδιο. Δεν υπάρχει έχθρα».

Υπενθυμίζεται πως το κίνημα BDS Greece διοργανώνει συναυλία - μποϊκοτάζ στη Eurovision στις 5 Μαΐου, στο Gagarin205, με τίτλο: «Φέτος δεν πάμε Eurovision - στηρίζουμε Παλαιστίνη».