Η Τίνα Τέρνερ, η θρυλική γιαγιά της ροκ γιόρτασε την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, τα ογδοηκοστά της γενέθλια. Με ένα υπέροχο βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter, απευθύνθηκε στους θαυμαστές της, λέγοντας «Νιώθω καλά».

«Πως περίμενα να είμαι στα 80 μου; Όχι έτσι. Πως είναι αυτό; Είμαι τέλεια και νιώθω καλά».

«Καθώς γίνομαι 80 χρονών, θα 'θελα να πιστεύω ότι έγινα σοφή σε κάποια πράγματα» είπε η Τίνα Τέρνερ στο Rolling Stone. Μπορεί, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ αναγέννηση μουσικού σαν την επιστροφή της Τίνα, τη δεκαετία του 1980. Έγινε σταρ σε ηλικία 44 χρόνων. Τέτοια πράγματα απλά δεν γίνονται.


Καμία άλλη δεν θα μπορούσε να κάνει το «Private Dancer» -το είχε γράψει ο Μαρκ Νόπφλερ των Dire Straits-, αυτή τη σπαρακτική μπαλάντα μιας γυναίκας που πουλάει το κορμί της ενώ την παίρνουν τα χρόνια. Το τραγούδι «αφηγείται την ιστορία γυναικών σαν και μένα, που έχουν πιαστεί στα δίχτυα δυσάρεστων καταστάσεων, που με κάποιον τρόπο βρίσκουν τον δρόμο να συνεχίσουν» είπε.

Στην αρχή, όταν δραπέτευσε από τον Άικ, η μουσική βιομηχανία την είχε για τελειωμένη. Μαύρη, γυναίκα, και να πλησιάζει τα 40. Η Τίνα όμως βρήκε καινούργια ζωή ανάμεσα στα πιτσιρίκια του New Wave και έγινε ένας από τους πρώτους σταρ του MTV. To «Ball Of Confusion», το ντουέτο της με τους Heaven 17 – Βρετανοί από το Σέφιλντ που έπαιζαν New Romantic synth-pop -, έγινε βασικό στο MTV.

Όπως η ίδια αναπολεί, «ο Μάρτιν (Γουέαρ των Heaven 17), που πρακτικά ήταν ένας νεαρός, αν και πολύ ταλαντούχος, πίστεψε ότι αυτή η μεσήλικας τραγουδίστρια είχε λαμπρό μέλλον». Και ο Μάρτιν ήταν ο παραγωγός του επόμενού της σιγκλ, ενός τραγουδιού του Αλ Γκριν, του «Let's Stay Together». Και αυτό το σιγκλ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε το «Private Dancer

Η βραδιά στην οποία εκτοξεύθηκε επιτέλους η καριέρα της ήρθε τον Ιανουάριο του 1983, χάρη σε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της: έναν τύπο που άκουγε στο όνομα «Ντέιβιντ Μπάουι». Όταν ο Thin White Duke εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, τα αφεντικά στην Capitol έτριβαν τα χέρια τους που είχαν πιάσει την καλή, ήθελαν να τον τραπεζώσουν, αλλά ο Μπάουι τους είπε ότι είχε κανονίσει εκείνο το βράδυ:Θα πήγαινε ν' ακούσει την αγαπημένη του τραγουδίστρια στο Ritz. Και τους είπε ότι και αυτοί θα έκαναν το ίδιο. Η αγαπημένη τραγουδίστρια του Μπόουι δεν ήταν άλλη από την Τίνα Τέρνερ.

Όταν ανέβηκε η Τίνα στη σκηνή εκείνο το βράδυ, δεν είχε ιδέα ότι ο Μπάουι είχε σύρει μαζί του τα μεγάλα κεφάλια της Capitol και τις μισές ροκ εντ ρολ διασημότητες του Μεγάλου Μήλου.

Στο «My Love Story», τα απομνημονεύματά της που κυκλοφόρησαν φέτος, γράφει: «Η δική μου στιγμή της Σταχτοπούτας. Εκείνη η βραδιά στο Ritz ισοδυναμούσε με το ότι πήγα στον χορό (μείον τον Πρίγκιπα), γιατί άλλαξε δραματικά τη ζωή μου». Η Τίνα έμεινε έως το ξημέρωμα, παρέα με τον Μπάουι, τον Κιθ Ρίτσαρντς και τον Ρον Γουντ, τζαμάροντας παλιά τραγούδια Motown στο πιάνο και αδειάζοντας την προμήθεια που είχε κάνει το ξενοδοχείο σε Jack Daniels. Δεν το ήξερε τότε, αλλά από εκείνη τη βραδιά και μετά, αυτή θα ήταν η πραγματικότητά της.

Η φιλία του Μπάουι με την Τίνα έγινε μια από τις πιο συγκινητικές φιλίες διασημοτήτων στη δεκαετία του 1980. Πάντα ο ένας επαινούσε σε ουράνιο βαθμό τον άλλον. Και συνεργάζονταν σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της καριέρας τους. Ειδικά, στο ντουέτο «Tonight» που ο Ντέιβιντ είχε γράψει μαζί με τον Ίγκι Ποπ.