Τερψιχόρη Παπαστεφάνου: Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιανίστα διεθνούς φήμης έχοντας διανύσει μια πορεία, με παγκοσμίως γνωστούς δασκάλους στο πιάνο, την Αλίκη Βατικιώτη στο Ωδείο Αθηνών, την Olga Zukowa στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, τον Peter Solymos στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης, τον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok που επηρέασε αποφασιστικά την καριέρα της στο Bloomington της Indiana, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, τον διακεκριμένο Alfred Brendel, σε όλες της τις συνεντεύξεις έχει κάνει ξεχωριστές αναφορές στην πρώτη της δασκάλα που τη μύησε στον κόσμο της μουσικής, την μητέρα της, τη σπουδαία μαέστρο Τερψιχόρη Παπαστεφάνου που έφυγε χθες από τη ζωή.

Έζησα τα πρώτα τρυφερά χρόνια της ζωής μου στα Τρίκαλα με τους ήχους των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που διασκεύαζε η μητέρα μου Τερψιχόρη Παπαστεφάνου για τη Χορωδία Τρικάλων που είχε ιδρύσει εκεί παράλληλα με το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου που διηύθυνε. Είχα την τύχη να έχω δύο γονείς- αυθεντικό παράδειγμα καλλιεργημένων αριστερών της εποχής τους σημειώνει η Αλεξάνδρα σε έτερη συνέντευξή της.

Και συνεχίζει: Είμαι πολύ τυχερή που έχω τη μητέρα μου πάντα κοντά μου, μια γυναίκα σπάνιου ήθους, ευφυΐας και σεμνότητας. Η δραστηριότητα και προσφορά της υπήρξε άθλος σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην ελληνική επαρχία, όπου κατάφερε να μυήσει στο χορωδιακό τραγούδι πολύ απλούς ανθρώπους ακόμη κι αγράμματους και να τους κάνει μέσα από τη συμμετοχή τους στη χορωδία να συγκινηθούν από την ποίηση και τη μουσική. Μ΄ αυτή την έννοια πέρα από την κοινωνική διάσταση η προσφορά της στη μουσική παιδεία υπήρξε πολύ μεγάλη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποιος να έχει όραμα και πάθος όπως εκείνη.

Η κηδεία της θα γίνει δημοτική δαπάνη από τον Δήμο Αμαρουσίου, την Δευτέρα στις 3 μ.μ., στον Iερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου και η ταφή στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις