Αλέξανδρος Ωνάσης – Η κατάρα των Ωνάσηδων: Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μοναχογιός του Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του γυναίκας Τίνας Λιβανού, σκοτώθηκε σαν σήμερα στις 23 Ιανουαρίου του 1973 σε ηλικία 25 ετών. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον γάμο του έλληνα κροίσου με την πρώτη του γυναίκα Τίνα Λιβανού. Από τον ίδιο γάμο γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα η Χριστίνα Ωνάση. Πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα και δεν είδε με καλό μάτι τον χωρισμό των γονιών του και τον γάμο του πατέρα του με τη Ζακλίν Μπουβιέ – Κένεντι.Η αδυναμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο μοναχογιό του όμως ήταν τεράστια. Ίσως ο Αλέξανδρος Ωνάσης ήταν η μεγάλη αδυναμία του Αριστοτέλη, γιατί σ’ εκείνον έβλεπε τον εαυτό του, γιατί μαζί του μπορούσε να μοιράζεται την αγάπη του για τη δουλειά και τη ζωη. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, στις αρχές του 1970 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το καμάρι της αυτοκρατορίας του Αριστοτέλη στους αιθέρες.

Ο μοναχογιός του Αριστοτέλη Ωνάση είχε πάθος για τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα και την ταχύτητα, ενώ ήταν και εξαιρετικός πιλότος. Αυτή του το πάθος όμως ήταν που του στέρησε τη ζωή.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1973, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

Χειριστής ήταν ο Αλέξανδρος Ωνάσης, που καθόταν στη δεξιά πλευρά του πιλοτηρίου, δίπλα του ο Μακ Κάσκερ και πίσω ο Μακ Γκρέγκορ. Ο Μακ Γκρέγκορ πετούσε ως τότε μαζί με τον Αλέξανδρο το Piaggio, ενώ ο πιλότος Ντόναλντ Μακ Κάσκερ, είχε εμπειρία χιλιάδων ωρών πτήσεων. Ούτε μιας όμως με Piaggio.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το αεροπλάνο «έσκασε» στον διάδρομο και μετά άρχισε, λόγω της αρχικής φοράς, να περιστρέφεται χτυπώντας συνεχώς στο τσιμέντο, μετατρέποντας την άτρακτο σε άμορφη μάζα από σίδερα. Σε μια θανατηφόρο δίνη…Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, ενώ την επόμενη ημέρα, στις επτά το απόγευμα της Τρίτης 23ης Ιανουαρίου 1973,άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ. Τραγική ειρωνεία Οι Μακ Κάσκερ και Μακ Φόστερ επέζησαν με μερικά κατάγματα.

Δεύτερη τραγική ειρωνεία …Ο θάνατος Αλέξανδρου Ωνάση. Ο γιος του Αρίστου όπως φώναζαν τον Ωνάση σκοτώθηκε τη μέρα που ο μεγιστάνας γιόρταζε τα γενέθλιά του.

Ο Αριστοτέλης ήταν στην Νέα Υόρκη και γιόρταζε με φίλους τα γενέθλιά του, που έμελλε να γίνουν η δυστυχία της ζωής του. Αμέσως οι συνεργάτες του τον πληροφόρησαν για τον σοβαρό τραυματισμό του μονάκριβου γιου του. Παράτησε τα γλέντια και τις γιορτές κι έφυγε εσπευσμένα μαζί με την Τζάκι για την Αθήνα. Μαζί του έφερε τρεις Αμερικανούς νευροχειρουργούς υπό τον Πόκιν, τον καλύτερο γιατρό στον κόσμο. Την επομένη το μεσημέρι, 23 Ιανουαρίου 1973, οι τέσσερις διάσημοι νευροχειρουργοί εξέτασαν για τελευταία φορά τον Αλέξανδρο. Αργά το απόγευμα ο Πόκιν κάλεσε τον Αριστοτέλη και του είπε ξερά: «Δεν υπάρχουν ελπίδες διάσωσης του γιου σου και κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή είναι άσκοπη και βασανιστική.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση, ήταν η αρχή του τέλους τόσο της αυτοκρατορίας του όσο και της ζωης του έλληνα μεγιστάνα..

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό ενώ ο πατέρας του Αριστοτέλης Ωνάσης που αρρώστησε απότην στεναχώρια του, πέθανε 2 χρόνια αργότερα και θάφτηκε στο ίδιο μέρος, μαζί με το γιοτου

Από τότε πολλές είναι οι θεωρίες συνομοσίας και τα σενάρια για την πραγματική αιτία του θανάτου του μονάκριβου γιου του έλληνα μεγιστάνα . Ο πατέρας του, Αριστοτέλης Ωνάσης, αρχίζει να πιστεύει πως πρόκειται για δολοφονία. Γι’ αυτό άλλωστε και επικήρυξε τους δολοφόνους του με 1.000.000 δολάρια, αμοιβή η οποία παραμένει σε ισχύ έως σήμερα. Μια δολοφονία που αν όντως έχει συμβεί παραμένει ακόμα και σήμερα ανεξιχνίαστη.

Η Γεωργία Βέττα, η 90χρονη οικονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, που έζησε επί χρόνια δίπλα στον έλληνα κροίσο και γνώριζε από μέσα τα όσα συνέβαιναν σε παλιότερη συνέντευξη της αφήνει σαφείς αιχμές κατά της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ για τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση στις 22 Ιανουαρίου του 1973.

«Η Τζάκι επέμενε εκείνη τη μοιραία μέρα ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει με το Piaggio τους Αμερικανούς πιλότους που ήρθαν από τις ΗΠΑ. Διαφορετικά, ο Αρίστος δεν θα τον άφηνε. Τον Αλέξανδρο τον σκότωσαν, τον φάγανε. Με παίρνει λοιπόν το προηγούμενο βράδυ του θανάτου του από το Μόντε Κάρλο ο Αλέξανδρος και μου λέει: ''Γεωργία, ειδοποίησε τον κουρέα τον Άγγελο να έρθει στις 5.00 το απόγευμα να με κουρέψει''. Και ο άνθρωπος ήρθε και τον κούρεψε. Το επόμενο πρωί,Το επόμενο πρωί, στις 6.00, μου φωνάζει από το δωμάτιό του: ''Γεωργία, φτιάξε τον δίσκο με το πρωινό''. Παραξενεύτηκα. Μονολογούσα: ''Παναγία μου, θα πάει για δουλειά τόσο πρωί;''. Δεν ήξερα ότι είχαν έρθει Αμερικανοί πιλότοι για να τους εκπαιδεύσει στο Piaggio για να πάνε στην Καραϊβική. Εκείνοι φιλοξενούνταν στο Hilton. Τηλεφώνησα στον Αρίστο: ''Ρε συ Αρίστο, 500 πιλότους έχεις, αυτό το παιδί βρήκες να τους εκπαιδεύσει, επειδή το είπε η Τζάκι;''. Θυμάμαι έλεγε τότε συνέχεια η Τζάκι: ''Ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει τους πιλότους, επειδή ξέρει το αεροπλάνο''. Αποτέλεσμα; Το δεξί πηδάλιο να καρφωθεί στο κρανίο του. Θα ζούσε όλη η οικογένεια αν δεν πέθαινε τότε ο Αλέξανδρος».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ιδιαίτερα παρεμβατικός και στις ερωτικές σχέσεις του Αλεξάνδρου: Καμία γυναίκα δεν ήταν αξία για να σταθεί δίπλα στον γιο του. Το αποκορύφωμα της αντίρρησης του Αριστοτέλη Ωνάση στις προσωπικές επιλογές του γιου του ήταν η Φιόνα Φον Τίσεν, η γυναίκα που για τον Αλέξανδρο Ωνάση αποτέλεσε τον έρωτα της ζωής του, ενώ για τον πατέρα του, Αριστοτέλη, ήταν «κόκκινο πανί».

Παρά όμως τις αντιρρήσεις του έλληνα κροίσου , ο Αλέξανδρος Ωνάσης και η Φιόνα Φον Τίσεν έζησαν έναν μεγάλο έρωτα. Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας που είχαν, καθώς η Φιόνα ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερη του και το γεγονός ότι ήταν χωρισμένη με δύο παιδιά, οι δυο τους έγιναν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι και το μόνο που θα μπορούσε να τους χωρίσει ήταν ο πρόωρος θάνατος του Αλέξανδρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις