Ελένη Μενεγάκη: Ηχηρή η είδηση που κυκλοφορεί το τελευταίο 24ωρο για την αποχώρηση της από το τηλεοπτικό γυαλί. Κι αν αληθεύει και δεν είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό κόλπο τότε το μισό πανελλήνιο -με δυναμικό κοινό τις γυναίκες νοικοκυρές και τις ηλικιωμένες- μάλλον πρέπει να ετοιμάσει έναpetitionδιαμαρτυρίας με αίτημα: «γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα».

Γιατί η πρώτη κυρία της τηλεόρασης δεν είναι απλά μία τηλεπερσόνα, είναι αυτή που συνομιλεί απευθείας με το φαντασιακό του αφοσιωμένου κοινού της. Είναι η συγγενής μιας μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνίδων νοικοκυρών που χρόνια τώρα τη βλέπουν σα να κάνουν σκάιπ με την ξαδέλφη τους, τη θεία τους, την ανηψιά τους ή την εγγόνα τους. Ζουν με την Ελένη, συνομιλούν μαζί της, μαγειρεύουν μαζί της, νιώθουν καλά μαζί της. Σχεδόν ζουν και με τον κύριο Μάκη, το σύζυγό της και νοερά τα καλοκαίρια κάνουν μαζί διακοπές στην Άχλα.

Ακόμα και ο ανεκδιήγητος συνεργάτης της πρώην κυβέρνησης, Νίκος Καρανίκας, πιο πολύ απασχόλησε με τη φαιδρή λατρεία του προς τη Μενεγάκη, παρά με την πολιτική του σοβαρότητα. Την οποία προσπάθησε να εξηγήσει και κοινωνιολογικά, καίγοντας μας τον εγκέφαλο.

Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε ούτε τι εστί «πρωινάδικο» ή «μεσημεριάτικο», ούτε αναλύουμε το φαινόμενο Μενεγάκη. Σχολιάζουμε το κοινό της και εστιάζουμε στη συγγενική σχέση που αυτό έχει με την εικόνα της ξανθιάς κυρίας. Και η μις Μαρπλ –Νικολούλη είναι ένα φαινόμενο σταθερής αξίας αλλά δεν είναι «η συγγενής», είναι η Αγγελικούλα που κυνηγάει δολοφόνους. Την αγαπούν με άλλο τρόπο, για άλλο λόγο.

Αυτή την τάση του τηλεοπτικού κοινού να «σχετίζεται» με επωνύμους εξ αποστάσεως την παρατηρούμε και στους ψηφοφόρους. Ο πολιτικός κρίνεται με κριτήρια γαμπρού ενίοτε. Θα τον δίναμε στην κόρη μας; Θα θέλαμε να είναι γιος μας; Με την Ελένη δεν τίθενται τέτοια ερωτήματα, εννοείται ότι είναι μέρος του σογιού.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα το συμβόλαιό της με το τηλεοπτικό κανάλι λήγει το καλοκαίρι και οι φήμες λένε πως δεν σκοπεύει να το ανανεώσει. Κι ίσως αυτές οι φήμες αύριο να ανεβάσουν την τηλεθέασης της εκπομπής όπου το πιστό της κοινό θα ανυπομονεί να την ακούσει να τις διαψεύδει.