Μασκέ πάρτι: Στην Αμερική του 1966,έλαβε χώρα ένα πάρτι που έμεινε ιστορικό και συνεχίζει να ταξιδεύει η φήμη του ως τα σήμερα. Ίσως επειδή εκείνες οι εποχές είχαν μία μαγεία που σήμερα έχει χαθεί και προσπαθούμε να την επαναφέρουμε διαβάζοντας γεγονότα από το μακρύ παρελθόν. Ποιος ήταν ο Τρούμαν Καπότε; Μα ο διάσημος συγγραφέας του «Πρόγευμα στο Tiffany’s» και του «Εν Ψυχρώ»και ο πολύ αγαπημένος της νεοϋορκέζικης υψηλής κοινωνίας και του Χόλυγουντ.

Ήταν ένα πρόσωπο που ήξερε να γοητεύει γι΄ αυτό και βρισκόταν στο επίκεντρο ενός κύκλου από όμορφους, διάσημους και περιβόητους ανθρώπους. Ήταν η «λατρεία» μιας συντροφιάς γυναικών -όμορφες κληρονόμους τεράστιων περιουσιών, γόνους κραταιών οικογενειών και βασίλισσες της κοινωνικής ζωής στη Νέα Υόρκη- τις οποίες ο ίδιος αποκαλούσε τρυφερά «κύκνους».Φυσικά, γνώριζε όλους τους μεγάλους αστέρες του κινηματογράφου αλλά και των τεχνών, από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Άντι Γουόρχολ.

Αναφερόμαστε σε μία εποχήπου όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι σπανίωςβρισκόντουσαν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Γι’ αυτό και ο Καπότε σκέφτηκε ότι έπρεπε να διοργανώσει κάτι μεγάλο ώστε να τους φέρει όλους κοντά. Aπό την αρχή λοιπόν της χρονιάς έγραφε και έσβηνε ονόματα από λίστες προκειμένου ναεπιλέξει ποιοι θα είναι τελικά οι τυχεροί προσκεκλημένοι στο μεγάλο μπαλ μασκέ πάρτι που σχεδίαζε: Το περίφημο «Black and White Ball».Η είδηση είχε φυσικά διαρρεύσει και αρκετοί έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσκληση. Επειδή όμως ο αριθμός των προσκεκλημένων ήταν εξαιρετικά αυστηρός και περιορισμένος οι «αποκλεισμένοι» προκειμένου να μην φανεί ότι δεν ήταν στους εκλεκτούς του Καπότε προσποιήθηκαν ότι είχαν υποχρεώσεις σε εξωτικούς και κοσμοπολίτικους προορισμούς και δεν ήταν εφικτό να παραστούν.

Ώσπου ήρθε η πολυπόθητη ημέρα. Τον Νοέμβριο του 1966, όλη η κοινωνική αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκε στο Grand Ballroom του ξενοδοχείοy Plaza, φορώντας τις πιο ευφάνταστες μάσκες, ειδικά φτιαγμένες για την περίσταση. Μπορεί ο οικοδεσπότης να φόρεσε μια μάσκα ντόμινο που του κόστισε μόλις 39 σεντς, oι καλεσμένοι του όμως ξεπέρασαν εαυτόν. Οι μάσκες ήταν στολισμένες με πολύτιμα πετράδια, μαργαριτάρια, φτερά και λουλούδια. Ο Φρανκ Σινάτρα κατέφθασε με μια μάσκα γάτου και η τότε σύζυγός του, Μία Φάροου, φορώντας μια λευκή πεταλούδα.

Στο grand ballroom συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του Χόλιγουντ και των τεχνών, σχηματίζοντας ένα λαμπερό και συναρπαστικό πλήθος και θέτοντας τα στάνταρ για το τι σημαίνει επιτυχημένο πάρτι.

Μετά το πάρτι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχήςξεκίνησαν να δημοσιεύσουν επί σειρά ημερών, φωτογραφίες των προσκεκλημένων, βαθμολογώντας τις εμφανίσεις τους. Οι «New York Times» δημοσίευσαν μάλιστα και την επίσημη λίστα καλεσμένων, αφήνοντας μετέωρους όσους. Είχαν ισχυριστεί ότι είχαν λάβει την πρόσκληση αλλά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Ο Τρούμαν Καπότε βεβαίως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά η αλήθεια ήταν ότι είχε συνεργαστεί άψογα με την εφημερίδα.

Από τότε ο μύθος του «Black and White Ball» μπαλ μασκέ, είναι η έμπνευση για κάθε διοργανωτή και ο πήχης με τον οποίο αναμετριέται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις