Απόκριες 2020 Γερμανία: Ξέφρενοι ρυθμοί από την Κολωνία ως το Μόναχο [vids]

Καρναβάλι σε κάθε γωνιά της Γερμανίας
Καρναβάλι σε κάθε γωνιά της Γερμανίας

Απόκριες 2020 Γερμανία: Το καρναβάλι έχει μεγάλη παράδοση και στη Γερμανία, κυρίως στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία με πρωτεύουσα βεβαίως την Κολωνία.

Απόκριες 2020 Γερμανία: Η Κολωνία, είναι η «καρδιά» του καρναβαλιού. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την Καθαρά Δευτέρα μικροί και μεγάλοι βγαίνουν στους δρόμους, χορεύουν, τραγουδούν, γλεντούν. Τα ευφάνταστα κοστούμια αλλά και η άφθονη, τοπική μπύρα είναι οι πρωταγωνιστές αυτών των ημερών. 

Το καρναβάλι γιορτάζεται σε κάθε πόλη της -δυτικής κυρίως- Γερμανίας διαφορετικά. Στο Μάιντς είθισται οι καρναβαλιστές να φορούν τεράστιες, αστείες μάσκες φτιαγμένες από χαρτί. Το καρναβάλι του Μάιντς έχει παράδοση πάνω από 80 χρόνια, ενώ η κορύφωση των εορτασμών έρχεται την Καθαρά Δευτέρα με τις μεγάλες παρελάσεις, όπως και στην Κολωνία.

Το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι μετά της Κολωνίας και του Μάιντς γίνεται κάθε χρόνο στο Ντίσελντορφ. Η έναρξη του καρναβαλιού σηματοδοτείται από τη γέννηση του τοπικού ήρωα «Hoppediz» στις 11 Νοεμβρίου και κορυφώνεται με την καύση του αυτές τις μέρες. Μια συμβολική αναπαράσταση της ζωής και του θανάτου.

Η μικρή πόλη της Κωνσταντίας στις όχθες της ομώνυμης λίμνης είναι κατά κανόνα μια ήσυχη πόλη. Εκτός από τις ημέρες του καρναβαλιού. Τότε μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι. Χαρακτηριστικές είναι οι πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές που μοιάζουν με κλόουν, αλλά στην πραγματικότητα συμβολίζουν τον άγριο άνθρωπο των βουνών.

Η βόρεια Γερμανία δεν έχει μεγάλη παράδοση στο καρναβάλι, ωστόσο κάποιες μικρές πόλεις το γιορτάζουν δεόντως. Όπως το μικρό Μπραουνσβάιγκ. Κάθε Καθαρά Δευτέρα πάνω από 80 θεματικά άρματα παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης. Τα βλέμματα κλέβει κάθε χρόνο ο χάρτινος ελέφαντας, μια ιστορική αναφορά στο πρώτο καρναβάλι της πόλης, που έλαβε χώρα πριν από 700 χρόνια.

Η Βρέμη σπάει τη γερμανική παράδοση και προτιμά κάθε χρόνο... τη βραζιλιάνικη σάμπα, δίνοντας μια γεύση από Ρίο. Πάνω από 35.000 επισκέπτες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην πόλη για το μεγαλύτερο «εξωτικό» καρναβάλι της κεντρικής Ευρώπης. Σημαντική είναι η παρουσία ξυλοπόδαρων, χορευτών και φυσικά ζωντανής μουσικής από όλον τον κόσμο.

Στο Μόναχο το καρναβάλι γιορτάζεται με μεγάλες υπαίθριες γιορτές και πατροπαράδοτα έθιμα. Οι γυναίκες ντύνονται με πολύχρωμα, φανταχτερά φορέματα και επιδίδονται σε ξέφρενους χορούς. Μια διαφορετική νότα χαράς και ανεμελιάς στη «σοβαρή» βαυαρική πρωτεύουσα.