Κόκκινα αυγά Πάσχα: Καφέ ή άσπρα αυγά είναι καλύτερα για ωραίο κόκκινο χρώμα;
Κόκκινα αυγά Πάσχα: Ο ειδικοί εξηγούν πως το χρώμα στο κέλυφος του αυγού, το δίνει η ράτσα της κότας. Οι κότες με λευκά πούπουλα και λευκά μάγουλα, παράγουν αυγά με λευκό τσόφλι ενώ οι κότες με καφέ πούπουλα και κόκκινα μάγουλα, μας δίνουν καφετιά αυγά. Όσον αφορά, τον κρόκο αλλά και την γεύση καμία διαφορά δεν υπάρχει. Όσον αφορά την θρεπτική αξία, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως τα καφέ αυγά τείνουν να έχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα αλλά μιλάμε για αμελητέα ποσότητα.
Όσο για το πιο σκληρό κέλυφος αυτό έχει να κάνει με την ηλικία της κότας που όσο πιο νέα είναι, τόσο πιο σκληρό κέλυφος έχει το αυγό.
Εσύ θες ένα αυγό λοιπόν που να είναι από νεαρή κότα για να μην σπάσει εύκολα στο τσούγκριμα και να μην ποτίσει μέσα η βαφή αυγών.
Aν πάλι δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την παραδοσιακή κόκκινη βαφή, δοκίμασε να βάψεις τα αυγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή φυσικά υλικά όπως το κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο ή το παντζάρι.
Στην περίπτωση των φυσικών υλικών, η επιλογή ανάμεσα σε καφέ ή άσπρα αυγά είναι μόνο μία!
Δες την παρακάτω.
Μερικές εύκολες συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο κόκκινο στα πασχαλινά αυγά.
Πως βάφουμε αυγά: Το φετινό Πάσχα δεν θα μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα. Αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στον κορωνοϊό και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Το σούβλισμα του αρνιού δεν επιτρέπεται φέτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν όλα τα υπόλοιπα έθιμα που συνηθίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα την Μεγάλη εβδομάδα. Όπως για παράδειγμα το βάψιμο των πασχαλινών αυγών.
Στη χώρα μας βάφουμε τα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη. Ο στόχος όλων των νοικοκυρών είναι να πετύχουν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα στα αυγά τους. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να γίνουν κάποια απλά βήματα. Για αρχή θα πρέπει να αυγά να μείνουν εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Μία τυχόν απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, θα τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ίσως και σπάσιμο.avga1-1200x797
Στη συνέχεια γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε στον πάτο της μία λευκή πετσέτα. Το τέχνασμα αυτό θα μας σώσει από απώλειες, καθώς η πετσέτα θα απορροφήσεις τους κραδασμούς και τα αυγά θα είναι πιο ασφαλή κατά το βράσιμο. Τα τοποθετούμε αρκετά προσεκτικά στο πάτο της κατσαρόλας και περιμένουμε μέχρι το νερό να βράσει.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν περίπου 30-60 λεπτά πάνω σε μία πετσέτα και ετοιμάζουμε τη βαφή.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής και τοποθετούμε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε όσο απαιτείται και τα αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να το βγάλουμε μόνο του και να τα ακουμπήσουμε όλα μαζί πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί. Μόλις η βαφή στεγνώσει, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και τα γυαλίζουμε.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ
ΠΑΣΧΑ
ΠΑΣΧΑ 2020
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ