…και δεν είναι άλλη από το «Τι έκανε στον πόλεμο Θανάση». Θεωρείται σημαντική για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθότι σήμανε την αλλαγή των κινηματογραφικών ρόλων του Θανάση Βέγγου, οι ταινίες του και οι ρόλοι του έκτοτε απέκτησαν διαφορετικό περιεχόμενο.  Έκοψε 640.471!

Η ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις τη σεζόν 1970-71 που είναι η τελευταία σεζόν της μεγάλης «ακμής» του κινηματογράφου. Στο πλευρό του Βέγγου έπαιξαν οι Κατερίνα Γώγου, Νικήτας Πλατής, Έφη Ροδίτη, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Η ταινία τοποθετείται στην περίοδο της Κατοχής και αναφέρει πως μετά από μία ψευδομαρτυρία σε ένα δικαστήριο, ο Θανάσης, θα βρεθεί σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα τον «ονομάσουν» Ιβάν (ένας περίφημος αντιστασιακός) και θα κινδυνέψει να εκτελεστεί.

Η ταινία ξεκινά στο εργοστάσιο, που δουλεύει ο Θανάσης, το οποίο είναι των Γερμανών. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του, θα περάσει από την ταβέρνα που προμηθεύεται φαγητό. Εκεί θα του μυρίσει κρέας. Ο ταβερνιάρης θα το αρνηθεί και ο Θανάσης θα φύγει. Στον δρόμο οι Ναζί κυνηγάγανε έναν Έλληνα πατριώτη, ο Θανάσης τρομοκρατημένος θα αρχίσει να τρέχει κι αυτός, ως που κάποια στιγμή το φαγητό που πήρε από την ταβέρνα θα πέσει όλο κάτω.

Κάτι παιδιά θα του το φάνε. Και ένας άνθρωπος θα του πάρει και το κατσαρολάκι. Ο Θανάσης θα πάει ξανά στην ταβέρνα να πάρει φαγητό. Αυτή τη φορά όμως θα δει κρέας, στην οδοντογλυφίδα του πελάτη της ταβέρνας. Μαινόμενος ο Θανάσης θα μπει στην ταβέρνα και θα αρχίζει να γλείφει τα πιάτα. Εκείνη τη στιγμή μία κυρία θα εισβάλει με έναν αστυνομικό και θα κατηγορήσει τον ταβερνιάρη ότι μαγείρεψε τη γάτα της. Κατόπιν, η αδελφή του Θανάση θα τον πείσει να πάει στο δικαστήριο να ψευδομαρτυρήσει, καθότι χρειαζόντουσαν τον ταβερνιάρη.

Αφού καταδικάζεται για ψευδομαρτυρία, ο Θανάσης, θα οδηγηθεί από λάθος στις φυλακές πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα γνωρίσει Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι του μιλούν για τον περιβόητο Ιβάν, έναν ήρωα της αντίστασης. Σε λίγη ώρα οι Ιταλοί φέρνουν και τον Ιβάν. Αυτός θα βοηθήσει τους πατριώτες να δραπετεύσουν, με τον Θανάση να μένει πίσω. Οι Ιταλοί που περίμεναν έναν Ναζί αξιωματικό για να ανακρίνει τον Ιβάν, τελικά, του δίνουν τον Θανάση με το πρόσχημα ότι αυτός είναι ο Ιβάν. Ο Θανάσης θα βασανιστεί σκληρά. Κατόπιν, καταφέρνει και δραπετεύει με τη βοήθεια κάποιον ιερόδουλων, οι οποίες τον ντύνουν γυναίκα, και της ακολουθεί, στο νοσοκομείο Συγγρού.

Εκεί ο ιατρός τον αφήνει να φύγει, μετά από παρέμβαση της Δανάης, μιανής από τις ιερόδουλες. Ο Θανάσης θα αρχίσει να έχει αισθήματα για αυτήν την κοπέλα.

Ωστόσο η αδελφή του Θανάση, που συμμετείχε στην αντίσταση, χωρίς να το ξέρει ο αδελφός της, του βάζει μέσα στο κατσαρολάκι του, την εφημερίδα της αντίστασης Ελευθερωτής και συνεννοούνται με έναν αντιστασιακό να πηγαίνει να τις παίρνει από εκεί που το αφήνει ο Θανάσης. Μιαν ημέρα ο εργάτης αυτός συλλαμβάνεται και ο Ελευθερωτής μένει μέσα στο κατσαρολάκι του Θανάση. Η Δανάη, που τον είχε βοηθήσει στην απόδραση τον βοηθά ξανά, προειδοποιώντας τον για το περιεχόμενο του κατσαρολιού. Ο Θανάσης τα χάνει, και με κάθε τρόπο, προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις εφημερίδες. Στην προσπάθειά του, τα πετάει σε ένα καφάσι και κατόπιν, ο Γερμανός Αξιωματικός Χανς, θα μοιράσει τις σαρδέλες με το χαρτί αυτής της εφημερίδας. Ο αξιωματικός Γερμανός θα τους κυνηγήσει και τους δύο.

Τελικά τους πιάνουν. Τον Θανάση τον συνέλαβαν ξανά ως Ιβάν. Στη φυλακή οι Γερμανοί σκοτώνουν τον Χανς και ο Θανάσης που προσπάθησε να αποδράσει βρίσκει μία στολή Γερμανών και τη φοράει. Κατόπιν, χωρίς να τον καταλάβουν, πάνε όλοι μαζί στο σπίτι του Θανάση, για να πιάσουν ξανά τον Ιβάν. Ο Θανάσης τρέχει να μπει πρώτος να ειδοποιήσει την αδελφή του, που άκουγε ράδιο. Κατόπιν το παίρνει, το τυλίγει με μια κουβέρτα και φεύγει. Στα σκαλιά, όμως, πέφτει και το ραδιόφωνο ανοίγει. Η ταινία τελειώνει με τον Θανάση να περνά ανάμεσα από τους Γερμανούς στρατιώτες, ενώ από τα ηχεία του ραδιοφώνου, ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις