«O κατήφορος»: Ήταν μια κρύα βραδιά του ’61 και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου  όταν στις κινηματογραφικές αίθουσες βγαίνει η δραματική ταινία, «Ο Κατήφορος». Η Ζωή Λάσκαρη φτάνει στην κατάμεστη αίθουσα μαζί με τον φροντιστή της Φίνος Παντελή Παλιεράκη. Το κοινό δεν έχει ξαναδεί από κοντά τη νεαρή πρωταγωνίστρια που κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα στον κινηματογράφο. Την παρακολουθεί να μπαίνει στο Σελέκτ με έκπληξη και περιέργεια. Από την πρώτη προβολή της, κιόλας, προκαλεί αίσθηση και η θεματολογία που διαπραγματεύεται, σοκάρει την ελληνική κοινωνία της εποχής εκείνης. H διαφθορά της νεολαίας, ο τεντιμποϊσμός, οι εκτρώσεις, ο εγκλεισμός σε αναμορφωτήριο. «Ο Κατήφορος» ήταν  η ταινία στην οποία έκανε το ντεμπούτο της η Ζωή Λάσκαρη, αλλά και η αρχή της συνεργασίας του Νίκου Κούρκουλου με την εταιρία του Φίνου….

Ο Φίνος όμως δεν είχε πιστέψει απο την αρχή στο Νίκο Κούρκουλο, ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε πιστέψει πως άμα αποδεχόταν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα έκανε ζημιά στην καριέρα της και στην εικόνα της. Και οι δύο έπεσαν έξω.

Ο Κούρκουλος τελικά πήρε το ρόλο του Κώστα, ενώ μετά το βροντερό «όχι» της Αλίκης, πήραν την άγνωστη εστεμμένη των Καλλιστείων, Ζωή Λάσκαρη, με την ταινία να απογειώνει την καριέρα της. Και να την καθιερώνει στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Η τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής ταινία σοκάρει την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα στην αρχή οι αίθουσες να μην γεμίζουν. Ο Φίνος όμως πιστεύει στον «Κατήφορο» κι επιμένει να τον στηρίζει. Και δικαιώνεται. Όχι μόνο γνωρίζει εισπρακτική επιτυχία, αλλά βγαίνει πρώτη την χρονιά εκείνη, κόβοντας 161.331 εισιτήρια στους κινηματογράφους Α’ προβολής Αθήνας και Πειραιά. Ενώ γνωρίζει επιτυχία και στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Μεξικό, όπου την περίοδο 1962-1963 τερμάτισε πρώτη σε εισπράξεις.

Πριν τον «Κατήφορο» ο Νίκος Κούρκουλος είχε παίξει σε μικρότερους ρόλους ή σε αυτού του κομπάρσου. Σε κάποια από αυτές ταινίες τον είχε δει κάποτε και ο Φίνος, αλλά δεν του άρεσε. Όταν, λοιπόν, ο Γιάννης Δαλιανίδης τον πρότεινε στον παραγωγό, εκείνος τον απέρριψε χωρίς δεύτερη  σκέψη. Μια μέρα ο Φίνος είδε τον Κούρκουλο σε ένα περιοδικό και είπε στον Δαλιανίδη «αυτόν θέλω για το ρόλο». Δεν τον είχε αναγνωρίσει και ο δαιμόνιος σκηνοθέτης δεν του είπε την αλήθεια. Ο Κούρκουλος πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και έπεισε με την ερμηνεία του, ενώ μετά την ταινία είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται επαγγελματικά και τη συνεργασία του με τον Φίνο να συνεχίζεται.

Είδε, όμως και τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται, κυρίως στο γυναικείο κοινό, αφού πολλά κοριτσόπουλα ένιωσαν την καρδιά τους να σκιρτίζει στη θέα του γοητευτικού νεαρού άνδρα.

Το «όχι» της Αλίκης καθιέρωσε την Ζωίτσα

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά δύο φορές που η Αλίκη Βουγιουκλάκη αρνήθηκε ρόλο, επειδή θεωρούσε ότι ήταν τολμηρός για την εικόνα της και θα έκανε κακό στην καριέρα της, τον πήρε η Ζωή Λάσκαρη. Μία στον «Αστερισμό της Παρθένου» και μία στον «Κατήφορο».

Βέβαια, το πρώτο βροντερό «όχι» της Αλίκης ήταν στον «Κατήφορο». Το τολμηρό περιεχόμενο της ταινίας φόβισε την «εθνική μας σταρ», η οποία τον αρνήθηκε αμέσως. Δε συνέβη, όμως, το ίδιο με τη Λάσκαρη. Εξάλλου, δεν είχε κάτι να χάσει και το ρίσκο να κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με μία «ακατάλληλη» ταινία, άξιζε τον κόπο.

Η Λάσκαρη, δύο χρόνια πριν (το 1959) είχε στεφθεί «Σταρ Ελλάς» στα Καλλιστεία και μέσω γνωστών είχε γνωρίσει τον Φίνο. Ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική κι έτσι ο ισχυρός παραγωγός τής πρότεινε έναν μικρό ρόλο στον «Κατήφορο». Αλλά στα δοκιμαστικά ήταν απίστευτη κι έτσι την έχρισαν με συνοπτικές διαδικασίες, πρωταγωνίστρια.

Η πλοκή της ταινίας

Η Ρέα (Ζωή Λάσκαρη) έχει σχέση με τον Κώστα (Νίκος Κούρκουλος), ενώ ο Πέτρος (Βαγγέλης Βουλγαρίδης) είναι ερωτευμένος μ’ εκείνη. Η Ρέα θα προσπαθήσει να τα φτιάξει με τον Πέτρο επειδή ο Κώστας έχει και άλλες σχέσεις, αλλά ο τελευταίος θέλοντας να την εκδικηθεί, την αφήνει γυμνή στην ερημιά. Στο μεταξύ, «πουλάει» έρωτα στη μικρότερη αδελφή της, και όταν η Ρέα τα μαθαίνει, παίρνει το όπλο και τον σκοτώνει. Σε μία δίκη όπου ο δικηγόρος πατέρας της (Παντελής Ζερβός) συγκλονίζει με το λόγο του, έρχονται στο φως όχι μόνο τα ένοχα μυστικά της νεαρής και διεφθαρμένης παρέας, αλλά και των οικογενειών τους.

Πηγή: mixanitouchronou

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις