Βασίλειος Κωστέτσος ρατσιστική δήλωση: Αίσθηση και αντιδράσεις από την τοποθέτηση του γνωστού σχεδιαστή μόδας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε τις μάσκες που κατασκευάζει. Αυτό έγινε το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου 2020, κατά την διάρκεια της εκπομπής «Σήμερα».

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, φιλοξενήθηκε ο Βασίλειος Κωστέτσος για να μιλήσει σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες που παράγει. Αφού λοιπόν έδειξε κάποια από τα σχέδια – με την ελληνική σημαία, με το λογότυπό του, για βραδινή έξοδο με τουαλέτα κλπ – όταν ρωτήθηκε για το αν παρέχουν ασφάλεια, εκείνος επέλεξε αντί να απαντήσει στην ερώτηση να τα βάλει με τους… ξένους που δουλεύουν σε εκατοντάδες βιοτεχνίες σε όλη την χώρα.

Δείτε τη σχετική αναφορά στο 2.24” στο βίντεο που ακολουθεί:

«Παρέχουν ασφάλεια, κοίταξε… Το βασικό απ’ όλα είναι πως είναι χειροποίητες. Δεν είναι ραμμένες από αλλοδαπούς να πετιούνται κάτω, χιλιάδες, κατά εκατοντάδες, να τις πατάνε και μετά να της βγάζουν για να κάνουν φασόν», είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, ακόμη και για ένα απλό θέμα, όπως αυτό τις κατασκευής μίας υφασμάτινης μάσκας, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ακουστεί ρατσιστικός λόγος στην τηλεόραση. Και μάλιστα οι οικοδεσπότες δημοσιογράφοι να συμφωνούν με τα λεγόμενά του και να τον «σιγοντάρουν».

Να σημειωθεί ότι με τα νέα δεδομένα ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα καταστηματάρχες και καταναλωτές, ύστερα από την επαναλειτουργία λιανεμπορικών κι άλλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19. Στην νέα πραγματικότητα μέσα στα καταστήματα «πρωταγωνιστές» είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα γάντια, ενώ τα περισσότερα προϊόντα/εμπορεύματα ψεκάζονται και απολυμαίνονται με ατμοκαθαριστές και σίδερα ατμού. Ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας άρχισε να γεμίζει και πάλι κόσμο.

Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις

  • Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
  • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
  • Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Κανόνες λειτουργίας

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

  • Έως 20τμ: 4 άτομα
  • Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
  • Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Βέβαια οι καταστηματάρχες, στην πρεμιέρα Νο2 του μέτρου, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την «επόμενη μέρα» στην τοπική οικονομία, ενώ ο κόσμος εμφανίζεται ακόμη διστακτικός στο να μπει στα καταστήματα και να ψωνίσει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις