Πλατεία Ομονοίας:  Η πλατεία Ομονοίας εν μέσω κορονοϊού και μετά από πολλές περιπέτειες, απέκτησε και πάλι την αίγλη της καθώς παραδόθηκε στους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης με το εντυπωσιακό της συντριβάνι τα ωραία φώτα αλλά και τα διάφορα παρατράγουδα, αφού πολίτες και επισκέπτες συνωστίστηκαν για να απολαύσουν την ανακαινισμένη πλατεία.

Οι εργασίες, όπως επισημαίνει ο δήμος, είχαν ολοκληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά δεν παραδόθηκε λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών στην κυκλοφορία που ακολούθησαν.

Οι… περιπέτειες της πλατείας Ομονοίας ξεκινούν όμως από πολύ νωρίς, πριν ακόμη πάρει το όνομα που έχει σήμερα, όταν δηλαδή ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Η πλατεία τότε είχε ονομαστεί έτσι καθώς στα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ το 1834 ο χώρος αυτός προοριζόταν για την ανέγερση των Ανακτόρων. Όταν τα σχέδια άλλαξαν και τα ανάκτορα αποφασίσθηκε να ανεγερθούν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βουλή, η πλατεία αποτελούσε το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων.

Η Πλατεία Ομονοίας το 1903

Το 1864 μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος προς τιμή του βασιλιά. Το σημερινό της όνομα δόθηκε το 1862, όταν στο χώρο αυτό γιορτάστηκε η συμφιλίωση των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, των ορεινών και των πεδινών που έδωσαν όρκο «ομονοίας».

Στις αρχές του 19ου αιώνα η πλατεία δενδροφυτεύεται και γίνεται σημείο αναφοράς της κοσμικής κίνησης της πόλης αφού περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία. Το 1889, στο τέλος της οδού Αθηνάς οικοδομείται το τετραόροφο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» σε σχέδια του αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ.

Η Πλατεία Ομονοίας το 1955

Από το 1954, η πλατεία αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα με την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του υπόγειου σταθμού του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στα πρότυπα των ευρωπαϊκών μητροπολιτικών δικτύων.

Το 1960 τοποθετήθηκαν στην πλατεία συντριβάνια, ενώ το 1990 τοποθετήθηκε το άγαλμα του Δρομέα, έργο του γλύπτη Βαρώτσου άγαλμα το οποίο απομακρύνθηκε με την έναρξη των εργασιών του Μετρό.

Η Πλατεία Ομονοίας το 1964

Η τελευταία… ανακαίνιση της πλατείας έγινε πριν την Ολυμπιάδα του 2004 και προκάλεσε γενική κατακραυγή για το αισθητικό της αποτέλεσμα.

Λούστροι, κουλουρτζήδες και τραμ με άλογα στην Πλατεία Ομονοίας, 1898-1900.

Φωτογραφία από τα έργα που έγιναν στην πλατεία, 1/4/1954, Εφημερίδα Σφαίρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις