Αυλαία έριξε εχτές το κόκκινο ποτάμι του Μανούσου Μανουσάκη που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, με ένα συγκλονιστικό επεισόδιο που το ποτάμι βάφτηκε κυριολεκτικά κόκκινο από το αίμα δεκάδων νέων του Πόντου.  Οι συγκινητικές σκηνές που έκαναν τους τηλεθεατές να ανατριχιάσουν ήταν η ομαδική αυτοκτονία των Ποντίων στη σπηλιά, αλλά και ο θάνατος του Μίλτου (Ιωάννη Παπαζήση). Ο Μίλτος έπεσε νεκρός πλάι πλάι με τον Κερέμ, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τον παλιό του φίλο, τον οποίο δεν πρόδωσε ποτέ.
Οι αποκλεισμένοι στη σπηλιά βρέθηκαν σε αδιέξοδο και τελικά δέχτηκαν την πρόταση της Ευγενίας και να βάλουν τέλος στη ζωή τους, παρά να παραδοθούν ή να σφαγιαστούν από τους εχθρούς. Ο Παναγιώτης ζήτησε από τον παπά να τους παντρέψει με την Χαρά. Η Ευγενία κοινώνησε και έδωσε το όπλο στον Θέμη για να έρθει το τέλος από το χέρι του παιδιού της. Το ίδιο ζήτησαν και οι υπόλοιποι για να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, όχι ατιμασμένοι. Από την άλλη, ο Μίλτος και η Ιφιγένεια έφτασαν στο μοναστήρι όπου βρήκαν τον μικρό Μιλτιάδη, αλλά και τη Λουσίν. Εκείνη έμεινε στο μοναστήρι και το ζευγάρι πήρε το δρόμο της φυγής. Η Ειρήνη έμεινε στο πλευρό του Χότζα.

Μια ακόμη δυνατή στιγμή τελευταίου επεισοδίου ήταν o θάνατος του Μίλτου. Ο Μίλτος και ο Κερέμ, οι δύο παιδικοί φίλοι, πέφτουν νεκροί αγκαλιά δίπλα στο ποτάμι, σε μια σκηνή που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες. Νωρίτερα ο Μίλτος είχε χορέψει τον πυρρίχιο.

Οι τηλεθεατές παρακολουθώντας τις τελευταίες σκηνές κορύφωσης της δραματικής σειράς εποχής του OPEN, δεν προλάβαιναν να δημοσιοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συγκίνηση, τα επαινετικά σχόλια αλλά και τις αναφορές τους για τα ιστορικά γεγονότα του Ποντιακού Ολοκαυτώματος και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι χρήστες του Twitter αποθέωσαν στο hashtag #kokkinopotami τη σειρά του Μανούσου Μανουσάκη : «Μίλτος και Κερέμ πέθαναν μαζί γιατί άλλο πράγμα ο πόλεμος των μεγάλων και άλλο οι άνθρωποι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις