Η θρυλική ατάκα «Ηλία..ρίχτο» από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος»ήταν αυτή που χάρισε στον Γιώργο Αρμένη το βραβείο του α’ ανδρικού ρόλου και έγραψε ιστορία…
Η ταινία είναι σπονδυλωτή με τρεις διαφορετικές ιστορίες με διαφορετικό πρωταγωνιστή στην κάθε μια. Κοινό χαρακτηριστικό των ιστοριών είναι η συντριβή και ο πόνος των μοναχικών πρωταγωνιστών και η τοποθέτησή τους σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής τους όπου θα κληθούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις γύρω τους. Οι προσωπικές τους τραγωδίες (ερχόμενες είτε από την ζωή είτε από τις ίδιες τους τις επιλογές) τους έχουν οδηγήσει σε “οριακά” σημεία όπου θα υπάρξουν “ακραίες πράξεις” οι οποίες θα φανερώσουν τον χαρακτήρα τους.
Στην ταινία όμως ξεχώρισε το τρίτο μέρος όπου ένας ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης προσπαθεί να ξεχάσει τον καημό εξαιτίας του χωρισμού με τη γυναίκα του, διασκεδάζοντας σε ένα σκυλάδικο της επαρχίας.

Ο Γιώργος Αρμένης ερμήνευσε τον ρόλο του Μάκη Τσετσένογλου ο οποίος βρέθηκε στο σκυλάδικο «Βιετνάμ», όπου άρχισε να σπάει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει στο μαγαζί, από πιάτα, ποτήρια μέχρι τα πλακάκια και τις λεκάνες από τις τουαλέτες του μαγαζιού. Οπότε κάποια στιγμή φωνάζει τον ιδιοκτήτη και κόβει μια επιταγή τριάντα εκατομμυρίων δραχμών και αγοράζει το μαγαζί.
Βγαίνοντας έξω τον περιμένει ένας εκσκαφέας και η ορχήστρα με τη Μαίρη Μαράντη να τραγουδάει το «Θα πάρω φόρα». Ο Μάκης αρχίζει να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, λούζεται με αλκοόλ, βάζει φωτιά στα ρούχα του και αναφωνεί το «Ηλία, ρίχ’το», δίνοντας την εντολή να γκρεμιστεί το μαγαζί. Η ορχήστρα παίζει, ο εκσκαφέας γκρεμίζει και ο Μάκης απομακρύνεται χορεύοντας προς κάτι χωράφια.

Τόσο ο Παντελής Βούλγαρης όσο και ο Γιώργος Αρμένης επισκέφτηκαν πολλά σκυλάδικα για να αποδώσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στην ταινία και μάλιστα ο δεύτερος έμεινε ξύπνιος σχεδόν δύο ημέρες ώστε να φανεί όλη η σωματική και πνευματική κούραση του ήρωα. Στο τέλος κατέληξαν σε ένα μαγαζί που στην πραγματικότητα λεγόταν «Ζυγός» και βρισκόταν στην οδό Λαγκαδά στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Αρμένης θυμάται την ακόμα την μέρα που ο Παντελής του πρότεινε το ρόλο, όπου είπε αμέσως το «ναι». «Δεν κάπνιζα και δεν καπνίζω και είχα τα μάρλμπορο κοντά μου για να μαστουρώνω κι έτσι μπόρεσα να φέρω τον σκυλά στον εαυτό μου. Μπήκα στο ρόλο και έβγαλα αυτό το πράγμα. Δεν ήταν εύκολο, δεν ήταν κάτι δικό μου. Πήρα το βραβείο στη Θεσσαλονίκη και με πήραν τα κλάματα. Δεν είχα σχέση με τον Μάκη, αλλά την απέκτησα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε μια συνέντευξή του.

Στην επίμαχη σκηνή, ύστερα από πέντε πρόβες ήρθε η ώρα της μαγνητοσκόπησης, η οποία έπρεπε να γίνει μόνο μια φορά. Ο Γιώργος Αρμένης, αφού ήδη είχε ρίξει οινόπνευμα στα ρούχα του, «λούστηκε» με το ουίσκι και έβαλε φωτιά. Άρχισε να καίγεται κανονικά μέχρι που είπε ο Παντελής Βούλγαρης την λέξη cut, οπότε και σταμάτησε, έπεσε κάτω και τον πήραν τα κλάματα.
«Ήταν μια υπέροχη στιγμή για όλο το συνεργείο. Για μένα που τη ζούσα πιο δυνατά, ήταν… Δεν μπορώ να τα περιγράψω, μπορεί να με πάρουν τα κλάματα”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη του. Η ατάκα «Ηλία ρίχ’το» έχει μείνει στην ιστορία και αποτελεί έμπνευση για πολλά πάρτι, εκπομπές και θεματικές εκδηλώσεις. “Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω στην επαρχία και να μη μου φωνάξουν ‘Ρίχτο Ηλία’ ή να με πουν με το κανονικό μου όνομα. Όλοι με λένε Μάκη. Δεν ξέρουν πώς με λένε», έχει δηλώσει ο ηθοποιός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις