Το 1964, η Φίνος Φιλμ γύρισε την ταινία «Το Δόλωμα» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βαγγέλη Βουλγαρίδη. Τα γυρίσματα έγιναν στη Ρόδο, που εκείνη την εποχή, ούτε λίγο – ούτε πολύ – θεωρείτο ως το Χόλιγουντ ή η Καλιφόρνια της Ελλάδας, σε μια ταραγμένη και δύσκολη από πολλές απόψεις περίοδο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Η ταινία θεωρήθηκε σχετικά τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με το σενάριο οι τρεις πρωταγωνιστές βρίσκονται στο νησί για να «ψαρέψουν» θύματα που θα τους αποσπούσαν χρήματα, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την Αλίκη. Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα social media, ανεβάζοντας συχνά σπάνιο και υπέροχο υλικό, δημοσίευσε αυτή τη φορά μία φωτογραφία της μητέρας του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, θέλοντας να ευχηθεί «καλό μήνα» στους διαδικτυακούς του φίλους. Στη φωτογραφία βλέπουμε την αξέχαστη Αλίκη να ποζάρει με μαύρο μπικίνι.


«Καλό Αύγουστο, ο αγαπημένος μήνας των Ελλήνων και της Αλίκης. Καλοκαίρι του 1964 σε διάλειμμα από τα γυρίσματα της ταινίας “Το δόλωμα” και πιο όμορφη από ποτέ, απολαμβάνει τις υπέροχες παραλίες της Ρόδου» γράφει στη λεζάντα που συνοδεύει τη σπάνια φωτογραφία της αξέχαστης ηθοποιού. Η ελληνική ταινία «έσπασε» τα ταμεία και σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας, ο Μπάμπης Βαλέρης (Αλεξανδράκης) και ο συνεργάτης του Μάνθος (Ηλιόπουλος) ηγούνται μιας σπείρας απατεώνων, οι οποίοι ειδικεύονται σε χαρτοπαικτικές απάτες. Χρειάζονται στις δραστηριότητές τους μία ωραία γυναίκα ως δόλωμα, έτσι ώστε να προσελκύουν ευκολότερα τα πλούσια θύματά τους. Γι’ αυτό ο Μπάμπης επισκέπτεται ένα καμπαρέ της Τρούμπας, στο οποίο ξεχωρίζει την Καίτη (Βουγιουκλάκη) και της προτείνει να συνεργαστούν. Εκείνη δέχεται και έτσι ακολουθεί μια περίοδος εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσει τρόπους και συμπεριφορά αριστοκράτισσας.

Μετά από μερικές επιτυχημένες εξορμήσεις σε διάφορα μέρη, η σπείρα βρίσκεται στην Ρόδο. Εκεί, η Καίτη γνωρίζει τον Μίλτο (Βουλγαρίδης), ο οποίος εκδηλώνει ερωτικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Όμως στο μεταξύ η αστυνομία φτάνει στα ίχνη του Μπάμπη, με τη συμβολή του Γιώργου (Μπάρκουλης), φίλου του Μίλτου, που αναγνώρισε την Καίτη από το διάστημα που εργαζόταν στο καμπαρέ. Τελικά η σπείρα εξαρθρώνεται, αλλά η Καίτη αφήνεται ελεύθερη και μπορεί να χαρεί τον έρωτά της με τον Μίλτο.