Μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία είχε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου όταν πήγε στο Αρτεμίσιο για να κηρύξει την έναρξη του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης μαζί με τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννη Κοτζιά. «Ακροάστηκα για πρώτη φορά την φωνή της Μαυροελιάς του Αρτεμισίου, ή αλλιώς Ελιά Μαυρομανδήλα, φύλακας, αρχαίων μυστικών. Πολύ συγκίνηση. Είναι από τις παλιότερες ελιές του κόσμου. Έχει χρονολογηθεί στα 2.500 χρόνια, έχει κορμό με διάμετρο 5 μέτρα, και βρίσκεται στον Αρχαίο οικισμό του Αρτεμισίου 2,5 χμ από το Πευκί», σημείωσε  η Άντζελα Γκερέκου, μετά από αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία.

Δεν γνωρίζουμε εάν στην προτροπή προς τον σύγχρονο άνθρωπο να «ακούσει» τη φωνή της φύσης σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε με την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνεται και η «ακρόαση» της Μαυροελιάς του Αρτεμισίου, ωστόσο η πρόεδρος του ΕΟΤ ανέβασε μια φωτογραφία της ενώ ακροάζεται τη φωνή της Μαυροελιάς του Αρτεμισίου, όπως έγραψε στη λεζάντα.

Λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, έκανε μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά της Αιδηψού. Η ίδια είχε ενημερώσει τους followers της ότι πήγαινε στην Αιδηψό το «The authentic Marathon Swim», στηρίζοντας τον αθλητικό πολιτιστικό Τουρισμό στο Πευκί Ευβοίας. Εκεί φωτογραφήθηκε με τον Ολυμπιονίκη κολυμβητή μας Σπύρο Γιαννιώτη.

Και επειδή η μέρα ήταν ζεστή, η πρόεδρος φόρεσε το μαύρο μπικίνι της και βούτηξε στην υπέροχη θάλασσα. «Πως να αντισταθείς σ’ αυτά τα γαλαζοπράσινα νερά!!!!» έγραψε στη λεζάντα.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, κήρυξε την έναρξη του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης στο Αρτεμίσιο, μαζί με τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά. Οι νικητές μάλιστα, εστέφθησαν συμβολικά με ένα κλαδί μαυροελιάς, σαν κι αυτό που αφουγκράστηκε η πρόεδρος Γκερέκου.

H κ. Γκερέκου υπογράμμισε τη σημασία αυτού του νέου θεσμού που αποτελεί, «σύζευξη της ιστορίας και των θρύλων με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό». Επανέλαβε πως «o ΕΟΤ υποστηρίζει σταθερά τον αθλητικό και πολιτιστικό τουρισμό. Και τον προβάλει συστηματικά. Μέσω των γραφείων του στο εξωτερικό, του portal visitgreece.gr και των social media που διαθέτει». Η διοργάνωση περιλάμβανε αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης 10 χλμ., 3 χλμ. και 1,5 χλμ. Και διεξήχθη στα στενά του Αρτεμισίου από την Στερεά Ελλάδα έως την Θεσσαλία.

Στόχος της ήταν η αναβίωση της αυθεντικής μαραθώνιας κολυμβητικής διαδρομής που πραγματοποίησε το 480 π.Χ. ο Σκυλλίας και η κόρη του Ύδνα, βοηθώντας τις ελληνικές δυνάμεις στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου εναντίον του περσικού στόλου. Συμμετείχαν εκατοντάδες αθλητές και αθλούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ολυμπιονίκες, πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας, καθώς και κορυφαίοι στον κόσμο κολυμβητές υπεραποστάσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις