Στο αφιέρωμαξεδιπλώθηκε” με σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο, η ζωή της Λαμπέτη, η πορεία της στο θέατρο, η προσωπική της ζωή, με τους έρωτες και τους γάμους της, αλλά και οι σχέσεις της με τους συγγενείς της και η περιπέτεια που είχε στην προσπάθειά της να σταθεί ως μάνα ενός μικρού κοριτσιού, η οποία της στοίχισε πολύ – και τέλος η μάχη της με τον καρκίνο που την νίκησε. Μιλώντας στην εκπομπή η Νένα Μεντή αναφέρθηκε στην δύσκολη γέννησή της και στις αποτυχημένες αρχικές προσπάθειες να γίνει ηθοποιός. “Έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό και την κόψανε λόγω ψευδίσματος που είχε εξαιτίας μιας πάρεσης στο πρόσωπο”.

Μετά – όπως θυμάται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Χριστοδούλου, πήγε στην Μαρίκα Κοτοπούλη, όπου την απέρριψαν ξανά και χρειάστηκε η μεσολάβηση του θείου της για να την δεχτούν. Ωστόσο, η Κοτοπούλη κατάλαβε πως είχε ταλέντο και της έδωσε σε ηλικία 16 ετών να παίξει την “Χάνελε” (στο ομώνυμο θεατρικό του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν). “Από τότε απογειώθηκε η Έλλη” θυμάται η Νένα Μεντή, η οποία ανέφερε: “Δεν νομίζω ότι θα ξαναγίνει τέτοια ηθοποιός, τόσο μοναδική, ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Πάει το καλούπι, τελείωσε”.

Ο πρώτος της έρωτας ήταν ένας διπλωμάτης, για τον οποίον τα παράτησε όλα και έφυγε μαζί του στο Παρίσι. “Η Έλλη όταν ήταν ερωτευμένη, δεν έβλεπε μπροστά της, τα παράταγε όλα” ανέφερε ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Επιστρέφει στην Αθήνα το 1945 και συνεργάζεται με τον Κάρολο Κουν, παίζοντας στον “Ματωμένο Γάμο“. Στη συνέχεια γνωρίζει τον Μάριο Πλωρίτη, που θα γίνει ο πρώτος της σύζυγος. “Ήταν ο Μέντοράς της, την βοήθησε πάρα πολύ και την παρότρυνε να κάνει θίασο” θυμάται η Νένα Μεντή. Ακολουθεί ο θίασος Λαμπέτη, Χορν, Παππάς, στον οποίον συμμετείχε ενίοτε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Το 1953 μπήκε στη ζωή της ο Δημήτρης Χορν. Η κυρία Μεντή, θυμάται πως η Λαμπέτη τον θαύμαζε πάρα πολύ και ότι έβλεπε ηθοποιούς να υποδύονται ρόλους και έλεγε: “Καλά, αν το έλεγε ο Τάκης αυτό…”.

Ωστόσο η σχέση είχε πολλά προβλήματα, γιατί ο Χορν ήταν ανταγωνιστικός και δυσκολευόταν να δεχτεί την επιτυχία της, όπως θυμάται ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, μιλώντας για τους δύο.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν είχε μείνει έγκυος και ο Δημήτρης Χορν της ζήτησε να κάνει έκτρωση γιατί δεν ήθελε παιδιά. Το 1956 η Λαμπέτη, παντρεύτηκε έναν αμερικανό συγγραφέα τον Φρεντ Γουέικμαν. “Ήταν ένας άνδρας κλασάτος” θυμάται η κυρία Μεντή. “Εκείνος την λάτρευε, εκείνη δεν ξέρω πόσο ερωτευμένη ήταν μαζί του” πρόσθεσε.

Μαζί του, θέλησε να υιοθετήσει ένα παιδί, την μικρή Ελίζα, ωστόσο επειδή υπήρχε διεκδίκηση από τους γονείς, η προσπάθειά της έγινε ένας επώδυνος Γολγοθάς, όπου αρκετές φορές της είχαν πάρει το παιδί, αφήνοντάς την με την αγωνία για την τύχη του.

Ο Γ. Χριστοδούλου θυμάται: “Όταν της πήραν το παιδί ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και αυτό είχε γίνει πολλές φορές, της έπαιρναν το παιδί και το πήγαιναν σε έναν παιδικό σταθμό και εκείνη είχε πάντα την αγωνία για το πού βρίσκεται. Συνήθως το έβρισκε σε άθλια κατάσταση”.

Η Νένα Μεντή θυμάται ότι την στοίχειωνε η ιδέα πως θα πάθει καρκίνο, μία αρρώστια από την οποία έχασε τις αδελφές της. “Μου έλεγε, όταν μιλούσαμε για τα προσωπικά μας και για την κατάσταση της υγείας της, εγώ θα πάθω καρκίνο, είμαι σίγουρη” ανέφερε και θυμήθηκε: “Πήγαινα στο θέατρο και την έβλεπα. Ήταν άλλη Έλλη. Πέρναγε μια σκιά στα μάτια της, είχε πολύ ωραία μάτια. Όταν τελείωσε η παράσταση της ‘Φιλουμένας‘ και φύγαμε μαζί, κάνει έτσι στο κεφάλι της και βγάζει την περούκα και μου λέει ‘δες, ούτε μια τρίχα δεν μου έμεινε’. Ο Γιώργος Χριστοδούλου θυμάται: “Παρόλα αυτά η δύναμή της πάνω στη σκηνή ήταν απερίγραπτη. Μετά έμπαινε στο καμαρίνι και έβλεπες μία γυναίκα που έχει καταρρακωθεί“.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Alpha

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις