Ο Άκης Πετρετζίκης κρατά συντροφιά στα περισσότερα, πλέον, νοικοκυριά στην Ελλάδα, δίνοντας ποικίλες ιδέες για γρήγορα, εύκολα αλλά και ιδιαίτερα νόστιμα φαγητά και γλυκά. Ιδίως στην περίοδο της καραντίνας, τόσο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο και, απ’ ότι φαίνεται, κατά το δεύτερο, ο Έλληνας σεφ έχει την…τιμητική του, λειτουργώντας ως ”παρέα”, και ακολουθώντας πιστά τις μαγειρικές του προτάσεις.

Το ”ψωμί χωρίς ζύμωμα”, είναι μια συνταγή…από τα παλιά, την οποία, ωστόσο, ”ξέθαψαν” οι λάτρεις της μαγειρικής, το διάστημα αυτό που ο χρόνος στο σπίτι είναι περισσότερος. Η συνταγή πραγματοποιείται σε ελάχιστα λεπτά, δεν απαιτείται καν μαγιά και ζύμωμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι…χάνει στη γεύση.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού η σόδα.
  • Δημιουργούμε έναν λάκκο στη μέση του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τη μπίρα.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά της ζύμης.
  • Παίρνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και ζυμώνουμε πλάθοντας ένα καρβελάκι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας.
  • Μεταφέρουμε το ψωμί στο ταψί και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι από πάνω.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Kόβουμε το ψωμί σε φέτες και σερβίρουμε με τυρί, ντομάτα και ελιές.

Tip

Η σόδα είναι το πιο σημαντικό υλικό γιατί αντιδρά με το γιαούρτι και βοηθάει το ψωμί να φουσκώσει. Aν το γιαούρτι δεν είναι στραγγιστό, ίσως χρειαστεί παραπάνω αλεύρι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 20-30% με αλεύρι ολικής άλεσης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις