ιστορίες του Philip K. Dick, μετά τον Stephen King, έχουν τις περισσότερες μεταφορές στον κινηματογράφο.

Το Τotal Recall βασίζεται στο διήγημα του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Philip Kindred Dick We Can Remember It for You Wholesale. Τα περισσότερα έργα του βασίζονται στα ερωτήματα για το τί είναι πραγματικό και τί είναι ανθρώπινο;

Rachel Ticotin and Arnold Schwarzenegger in Total Recall

Τo πιο γνωστό είναι το Blade Runner (1982) που βασίζεται στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας (του Dick) Το Ηλεκρικό Πρόβατο (1968). Δυνατά είναι το Μinority Report (2002) και το Paycheck (2003). Aπό τα πιο πρόσφατα ξεχωρίζει το The Adjustment Bureau 2011 (Οι Ρυθμιστές) με τους Matt Damon και Emily Blunt.

Η εκρηκτικά όμορφη Sharon Stone, αποφάσισε να παίξει στην ταινία (όπως έλεγε η ίδια) κυρίως για εμπορικούς λόγους. Το συγκεκριμένο φιλμ θα βοηθούσε πολύ την καριέρα της. Δύο χρόνια μετά, το 1992, έγινε παγκοσμίως γνωστή από τον ρόλο της στο Βασικό Ένστικτο και την ερωτική συγγραφέα Catherine Tramell. Φέτος, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το Basic Instict θα επανακυκλοφορήσει με όλες τις κομμένες ακατάλληλες σκηνές. Ο εμφανής λόγος, είναι σίγουρα ο εμπορικός.

Ο σκηνοθέτης Paul Verhoeven (με τον οποίο η Sharon ήρθε σε σύγκρουση για την γνωστή σκηνή με το σταυροπόδι) είδε τη σπίθα της στο Total Recall και στη συνέχεια την προτίμησε στο Βασικό Ένστικτο. Η ίδια, γυμναζόταν πολύ σκληρά για τα γυρίσματα. Έκανε βάρη και παρακολουθούσε μαθήματα πολεμικών τεχνών. Έμαθε πολλές κινήσεις τις οποίες και εφάρμοσε στην ταινία. Ο Schwarzenegger όταν πρόσεξε το πόσο καλά γυμναζόταν, τη χαρακτήρισε ”Γυναίκα Εξολοθρευτή”! (Φύγαμε για τον Άρη)

Η Ολική Επαναφορά κέρδισε και το Όσκαρ στα Ειδικά Εφέ. Ήταν λίγο πριν περάσουμε στην ψηφιακή εποχή και τη μέθοδο CGI (Computer – generated imagery). O Arnold Schwarzenegger είχε επηρεαστεί και αυτός από τα Star Wars, το Indiana Jones – To Κυνήγι της Χαμένης Κιβωτού (1981), ακόμα και τον πρώτο κινηματογραφικό Batman του 1989. Με τις τρεις αυτές ταινίες στο μυαλό του, ήθελε το έργο να έχει παρόμοιες καταστάσεις. Tο 2012 γυρίστηκε το remake, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατό όσο το πρωτότυπο.

Ποιές είναι λοιπόν οι πραγματικές αναμνήσεις μας; Σε έναν εφιάλτη υπάρχει Απόλυτη Διαγραφή; Μήπως τα όνειρα κατευθύνονται; Τεχνητές απαντήσεις υπάρχουν πάντοτε και μπορούν να μας μπερδέψουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ονειρευτούμε ξανά. Να φροντίσουμε μόνο όταν ξυπνήσουμε, να είμαστε οι ίδιοι από πριν…

Η Ολική Επαναφορά είναι μία κλασική ταινία που έχει αντέξει στο χρόνο και όσες φορές να τη δούμε, πάντα μας ταξιδεύει.

Τη μουσική υπογράφει ο Jerry Goldsmith.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις