Το σαιξπηρικό δράμα «Οθέλλος» , ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας, ξεκινά την περιοδεία του την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μπέζος, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Μυρτώ Αλικάκη και μία ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών.

Τη σκηνοθετική επίβλεψη κρατά ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, ενώ η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη. Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει την Πέμπτη 24 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων.

Η τραγωδία εκτυλίσσεται την εποχή που ακμάζει η αυτοκρατορία της Βενετίας. Μία ιστορία ερωτικής ζήλιας που δηλητηριάζει το μυαλό του Μαυριτανού στρατηγού και τον οδηγεί στο έγκλημα…

Ο έρωτας του Οθέλλου για την Δυσδαιμόνα τον κάνει να ξεπεράσει την ευγενική της καταγωγή και να την παντρευτεί μυστικά από τον πατέρα της τον Δόγη της Βενετίας. Όταν όμως εκείνος το πληροφορείται, θεωρεί ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί το. Επειδή όμως τον χρειάζεται για τις πολεμικές του ικανότητες τον στέλνει στην Κύπρο σε πόλεμο με τους Τούρκους, απομακρύνοντάς τον από τη Βενετία.

Εκεί ο Οθέλλος πέφτει θύμα του πανούργου Ιάγου, που του φυτεύει στο μυαλό το σπόρο της ζήλιας, κάνοντας τον να πιστέψει ότι η Δυσδαιμόνα έχει ερωτική σχέση με τον Κάσσιο. Τυφλωμένος από τη ζήλια του δολοφονεί την όμορφη Δυσδαιμόνα και οδηγείται στον όλεθρο…

Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες.

Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Το έργο μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

Οι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην παράσταση:

Γιάννης Μπέζος, Αιμίλιος Χειλάκης, Μυρτώ Αλικάκη, Κώστας Κορωναίος, Αλέξανδρος Βάρθης, Μάϊρα Γραβάνη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογιώργη, Νίκος Τσιμάρας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Διασκευή: Μανώλης Δούνιας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σύλληψη σκηνικού χώρου: Αιμίλιος Χειλάκης
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Κατερίνα Χάρου
Κοστούμια: Makis Tselios Atelier
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας
Αγωγή Λόγου: Ηλίας Παπαθανασίου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις