Διαβάζοντας το βιβλίο, «Γιάννης Αντετοκούνμπο, γράφοντας ιστορία», που κυκλοφόρησε μόλις στην ελληνική αγορά από τις εκδόσεις «Κάκτος», συνειδητοποιεί κανείς ότι αυτά που γνωρίζουμε, οι πολλοί, οι μη ειδήμονες, για τη ζωή του μπασκετικού αυτού θαύματος, είναι κάτι σαν το κομμάτι του παγόβουνου πάνω από το νερό.

Όμως, ο Ισπανός συνάδελφος, αθλητικός συντάκτης, Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας, με τον οποίο μίλησε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναδεικνύει το κομμάτι που είναι κάτω από το νερό, ανατρέχοντας στις «ρίζες» του παιδιού, που έχει γίνει παγκόσμιο ίνδαλμα σήμερα: Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Σεπόλια, αλλά και κάθε άλλη γειτονιά της Αθήνας όπου τα αδέλφια Αντετοκούνμπο άπλωναν την πραμάτεια τους.

Μια ζωή «σαν μυθιστόρημα», όπως σημειώνει και ο εκδοτικός οίκος «Κάκτος» στο εξώφυλλο του βιβλίου, εξαιρετικά δύσκολη εξ αρχής, με θετικές εκπλήξεις από την άλλη, αλλά και με πισωγυρίσματα την ίδια στιγμή.

Αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε την τύχη να τον προσέξουν, να ενδιαφερθούν κάποιοι άνθρωποι για αυτόν, από προπονητές και αθλητικούς παράγοντες μέχρι τους ιδιοκτήτες ενός παραδοσιακού καφενείου. Αλλά και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απόκτηση του πολυπόθητου διαβατηρίου.

Σε μια εποχή που είχε σημειωτέον τις δικές της δυσκολίες: ένα παιδί από την Αφρική σε μια συγκυρία κατά την οποία η Χρυσή Αυγή είχε βάλει στο στόχαστρό της κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα. Όμως, όπως θα πει ο συγγραφέας του βιβλίου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «o Γιάννης είναι σίγουρα ένα είδωλο της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Ελλάδας». Καθόλου τυχαίο, συνεπώς, και το μένος του ηγέτη της νεοναζιστικής οργάνωσης κατά του Γ. Αντετοκούνμπο.

Και στο ερώτημα πώς προέκυψε εν τέλει «αυτό» που ο κόσμος όλος θαυμάζει, ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας – που θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του – απαντά πως η ιστορία του Γιάννη είναι ένας συνδυασμός αγάπης, τύχης, εμπιστοσύνης, επιμονής και πίστης στο στόχο, ένα τεράστιο μπασκετικό ταλέντο και, «εάν είστε πιστός, βεβαίως όλα έγιναν και με τη βοήθεια του Θεού».

«Αετός του Θεού» είναι, άλλωστε, το δεύτερο όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο… Με τη ζωή του πριν πέσουν τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας πάνω του να είναι εξίσου συναρπαστική με εκείνην από τότε που έγινε γνωστός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις