O Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την ομοφυλοφιλία

O Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την ομοφυλοφιλία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε συνέντευξη στο gay περιοδικό Fagazine και στον Αντώνη Μποσκοΐτη, θίγοντας ένα θέμα ταμπού -ακόμα- στην Ελλάδα, την ομοφυλοφιλία.

Συναναστρέφεται ο Αλέξης Τσίπρας ομοφυλόφιλους ανθρώπους; Ποια η γνώμη του για τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών;
Συνδέεται η πολιτική με τις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ανθρώπου, και αν ναι, πώς και ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Αριστερά πάσχει από σύνδρομο «ομοφοβίας»;

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια στο κοντινό του περιβάλλον και τόνισε ότι κινείται «σε έναν πολιτικό χώρο χωρίς προκαταλήψεις», χωρίς ωστόσο να εξάγει καθολικά συμπεράσματα.

Θεωρεί ότι «οι ίδιοι είναι αρκετά καλά εξοπλισμένοι με θεωρίες ώστε να υπερασπίζονται τις προσωπικές τους επιλογές αλλά και να νιώθουν συμφιλιωμένοι με αυτές», επομένως σε προσωπικό επίπεδο δεν αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει εκ μέρους τους.

Αλλά σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «ότι στην Ελλάδα η επίσημη πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει βασικές οδηγίες της ΕΕ σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να καθηλώνει την κοινωνία στο σκοταδισμό».

Αναφορικά με τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη στάση που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού που έγινε στην Τήλο, με δήμαρχο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τον Τάσο Αλφιέρη.

«Θεωρώ ότι ήταν ένας ιδανικός γάμος, σε έναν ιδανικό τόπο με έναν ιδανικό τοπικό άρχοντα. Χωρίς πρόθεση να παραβλέψω ότι δεν έγινε από εκλεγμένο δήμαρχο του κόμματος μας, επιτρέψατέ μου να θυμίσω ότι τη διαδικασία υποστήριξαν με την παρουσία τους στην Τήλο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα και δημοσιογράφος από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ», είπε ο Α. Τσίπρας.

Ωστόσο, αυτή η «ανοιχτόμυαλη» θέση του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ως «ύποπτη» από κάποιους ψηφοφόρους, φτάνοντας μάλιστα στο συμπέρασμα ότι απώτερος στόχος είναι η συγκέντρωση περισσότερων ψήφων.

«Πολλοί και πολλές είναι καχύποπτοι για πολλά πράγματα, ίσως και με το δίκιο τους. Να ξεκαθαρίσουμε όμως μερικά πράγματα. Η αριστερά, η δική μας αριστερά, δεν πολιτεύεται με επικοινωνιακούς όρους, πολιτεύεται με κοινωνικούς όρους. Γι’ αυτό και δεν έχουμε διστάσει να πάμε “κόντρα στον καιρό” και κόντρα σε παγιωμένες συντηρητικές αντιλήψεις και στερεότυπα χωρίς να φοβόμαστε το κόστος και τις επιθέσεις που θα δεχτούμε από το σύστημα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε: «Να σας θυμίσω ότι δεν κάναμε βήμα πίσω στις θέσεις μας, ούτε στην υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, ούτε για τα δικαιώματα των μεταναστών, ούτε τον Δεκέμβρη του ‘08, ούτε με την διαπλοκή. Δεν θα το κάνουμε ούτε για τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Από τα παραπάνω εύκολα θα συμπεράνατε πως δεν έχουμε καμία ψηφοθηρική διάθεση. Η απενοχοποίηση λοιπόν μάλλον δεν αφορά εμάς ή καλύτερα μας αφορά λιγότερο από ότι άλλους πολιτικούς χώρους. Εξάλλου από πού να εισπράξουμε ψήφους; Από μία κοινωνία που στην πλειοψηφία της δεν αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους και τους θεωρεί ξένο σώμα;»

Ερωτώμενος για το αν πιστεύει ότι στους κόλπους της Αριστεράς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ομοφοβίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η ευρωπαϊκή αριστερά έχει νικήσει πολλές από τις φοβίες της».

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο φόβος είναι ο χειρότερος κατασταλτικός μηχανισμός. Η εξουσία προσπαθεί πρώτα να νικήσει το μυαλό. Να μας κλείσει σπίτι μας και να ανανεώνει τις σχέσεις εξουσίας σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Αριστερά από την μήτρα της είναι μία θεωρία ανθρωποκεντρική, στηρίζεται όλο της το οικοδόμημα στον άνθρωπο. Δεν θα μας νικήσει κανένας φόβος, δεν θα οδηγηθούμε στον μισανθρωπισμό λόγω φύλου, θρησκείας, ιδεολογίας και σεξουαλικής συμπεριφοράς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο περιοδικό Fagazine και στον Αντώνη Μποσκοΐτη εδώ.