Πάμελα Άντερσον εναντίον… φουά γκρα

Πάμελα Άντερσον εναντίον… φουά γκρα
Καρότα. Αυτό θα μπορούσε να αντιπροτείνει ως λιχουδιά το μακροβιότερο «κουνελάκι» του Playboy και νυν ακτιβίστρια Πάμελα Άντερσον, η οποία τα έβαλε με μια από τις γαστρονομικές και πολιτισμικές παραδόσεις της Γαλλίας. Το φουά γκρα. «Pourquoi foie gras?».
 
Στη Γαλλία παρασκευάζονται 20.000 τόνοι φουά γκρα το χρόνο! Η καναδικής καταγωγής ηθοποιός, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων και χορτοφάγος δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη χαρακτηρίζοντας ως απόλυτη βαρβαρότητα τις τεχνικές παρασκευής του γκουρμέ προϊόντος.

«Pourquoi foie gras? Pourquoi cette misere?». Αυτά τα δύο «γιατί» έθεσε η Πάμελα Άντερσον όταν βρέθηκε προ ημερών στο γαλλικό κοινοβούλιο, αποδεχόμενη την πρόταση του ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό (www.fondationbrigittebardot.fr) και των Πρασίνων.
 
Η Πάμελα δεν ήταν η μόνη καλλονή που εξέφρασε την αντίθεση της κατά των βάρβαρων πρακτικών παρασκευής του φουά γκρα. Δίπλα της ήταν και η Μις Γαλλία 2012, Ντελφίν Ντεσπιζέ. Η παρουσία της λαμπερής Άντερσον μαζί με τα φλας έστρεψε και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα βασανιστήρια που υφίστανται οι χήνες προκειμένου να παρασκευαστεί το φουά γκρα. Εκτός από τους φωτογράφους και τα φλας που προκάλεσαν αναταραχή υπήρξαν και δύο-τρεις βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία ενός μοντέλου του Playboy στην γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το λιπαρό και γκουρμέ έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας παράγεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά δια της βίας, με καθετήρα, προκειμένου να παχύνει το συκώτι τους.
 
«Το φουά γκρα δεν είναι υγιεινό και δεν έχει καμία θέση στην πολιτισμένη κοινωνία» είπε η Πάμελα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο και συνέχισε λέγοντας πώς η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό την ενέπνευσε όταν ήταν παιδί για να αναλάβει δράση υπέρ των δικαιωμάτων ζώων.
 
Η Μπαρντό είχε επισκεφθεί το 1977 τον Καναδά για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τις σφαγές των μωρών φώκιας, για την γούνα τους. Μακάβρια βίντεο που έδειχναν Καναδούς κυνηγούς φώκιας να χτυπούν με ρόπαλα νεογνά φώκιας με σχεδόν λευκή γούνα, που δεν είχαν ακόμη πάψει να θηλάζουν, και μετά να τα γδέρνουν, ξεσήκωσαν τον κόσμο.

H εκστρατεία αυτή - συνοδευόμενη από φωτογραφίες της Μπριζίτ Μπαρντό να αγκαλιάζει στοργικά ένα μωρό φώκιας - κατάφερε να κλείσει τις αγορές στην Αμερική και την Ευρώπη και να σταματήσει σχεδόν το κυνήγι. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το κυνήγι της φώκιας στον Καναδά ξανάρχισε σταδιακά.