Παύλος Μαρινάκης: «Μαύρη σελίδα στην κοινοβουλευτική ιστορία – Ατόπημα η στάση του ΠΑΣΟΚ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη, να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του

Μία από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, γράφτηκε σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Αφορμή αποτέλεσε η ψηφοφορία στη Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής, σχετικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.
Η διαδικασία και οι στάσεις των κομμάτων
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά επέλεξαν να ψηφίσουν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το αίτημα άρσης ασυλίας. Ο κ.Μαρινάκης υπενθύμισε ότι το άρθρο 61 του Συντάγματος προστατεύει ρητά τους βουλευτές από οποιαδήποτε δίωξη ή εξέταση για γνώμη ή ψήφο που δίνουν κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, με μοναδική εξαίρεση το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Ιστορικές αναφορές και πολιτικές αιχμές
Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η στάση της αντιπολίτευσης θυμίζει προηγούμενες πρακτικές της Χρυσής Αυγής κατά τις ψηφοφορίες για τα μνημόνια, αλλά και της Ελληνικής Λύσης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτήρισε τη στάση των κομμάτων της «πάνω και κάτω πλατείας» ως θλιβερή και αντίθετη στους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας, αν και –όπως σημείωσε– δεν προκαλεί έκπληξη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στάση του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε ως «μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα». Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το ΠΑΣΟΚ στοιχίζεται για ακόμη μία φορά με τις δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού, γεγονός που –όπως υπογραμμίζεται– αμαυρώνει το κύρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κάλεσμα προς τον κ. Ανδρουλάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη, να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε, έστω και την τελευταία στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να «σωθούν τα προσχήματα».
Ο Παύλος Μαρινάκης έκλεισε την ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να τίθενται υπό αμφισβήτηση τα αυτονόητα και συνταγματικά κατοχυρωμένα καθήκοντα των βουλευτών. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην Ολομέλεια, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει υψηλό και τις αντιπαραθέσεις να κορυφώνονται.