Πρόστιμο - μαμούθ σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ για τη δράση βιαστή γυμναστή

Πρόστιμο - μαμούθ σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ για τη δράση βιαστή γυμναστή

Πρόστιμο ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τη δράση του γυμναστή Λάρι Νάσαρ, μια υπόθεση που αποτελεί το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο στην χώρα. 

Ο Νάσαρ βαρύνεται με ποινές που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 100 χρόνια ενώ εκκρεμούν εις βάρος του και άλλες δίκες από καταγγελίες δεκάδων κορυφαίων αθλητριών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.


Ανεξέλεγκτη δράση

Ο Νάσαρ αποδείχτηκε ένοχος για συστηματική και πολυετή σεξουαλική κακοποίηση των περισσοτέρων πρωταθλητριών της γυμναστικής των ΗΠΑ από το 1990. Η δράση του ήταν ανεξέλεγκτη και στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που είχε την έδρα του.

Όπως αποδείχτηκε από τις ακροαματικές διαδικασίες πολλοί αξιωματούχοι γνώριζαν ή υπέθεταν τη δράση του αλλά κανείς δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Μετά το σκάνδαλο ξηλώθηκαν οι διοικήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων με το σκάνδαλο.

«Αηδιαστικές και αδιανόητες»

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ Betsy DeVos δήλωσε: «Οι πράξεις του Νάσαρ ήταν αηδιαστικές και αδιανόητες. Πολλοί άνθρωποι στην εξουσία γνώριζαν για τις συμπεριφορές και τις καταγγελίες και παρόλα αυτά ο θύτης συνέχιζε τη δράση του σε βάρος ακόμα περισσοτέρων σπουδαστριών – αθλητριών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά όχι μόνο στο Μίσιγκαν αλλά οπουδήποτε αλλού».