ΙΚΕΑ: Αποζημίωση ύψους 46 εκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η σουηδική αλυσίδα επίπλων Ikea στους γονείς ενός δίχρονου αγοριού, το οποίο σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από μία συρταριέρα της εταιρείας το 2017, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο μοντέλο επίπλου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και είχε ανακληθεί μετά από το θάνατο και άλλων παιδιών. Έκτοτε η ΙΚΕΑ προειδοποιεί τους γονείς να στηρίζουν στον τοίχο τις συρταριέρες της εταιρείας.

Ο νέος διακανονισμός ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο των Joleen και Craig Dudek, των οποίων ο γιος Jozef, σκοτώθηκε το 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε διακανονισμό ύψους 50 εκατ. δολαρίων και με τρεις ακόμη οικογένειες, των οποίων τα παιδιά σκοτώθηκαν από έπιπλα που είχαν ανατραπεί. Οι Dukek κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Ikea το 2017, σε δικαστήριο της Πενσυλβάνια, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας της γνωστής αλυσίδας στη Βόρειο Αμερική, υποστηρίζοντας ότι ο κατασκευαστής της σειράς επίπλων Malm, γνώριζε ότι είναι εύκολο να ανατραπούν και δεν είχε προειδοποιήσει τους πελάτες για την αστάθεια του συγκεκριμένου σχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία αρχικά είχε προσφέρει δωρεάν σετ με στηρίγματα σε εκατομμύρια πελάτες της. Ωστόσο τον Ιούνιο του 2016 ανακάλεσε εντελώς το μοντέλο. Οι Dudeks δήλωσαν ότι αγόρασαν τη συρταριέρα το 2008 και δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την ανάκληση από την Ikea.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στις 24 Μαίου 2017, όταν ο Craig Dudek πήγε στο δωμάτιο του μικρού γιου του και αντίκρισε τον μικρό Jozef παγιδευμένο κάτω από το έπιπλο βάρους 32 κιλών. Το αγοράκι πέθανε αργότερα την ίδια μέρα από ασφυξία που προκάλεσε η πίεση που δέχθηκε στο λαιμό του.

Εκπρόσωπος των ΙΚΕΑ ανέφερε: «Αν και κανένας διακανονισμός δεν μπορεί να αλλάξει τα τραγικά γεγονότα που μας έφεραν εδώ, για χάρη της οικογένειας και όλων των εμπλεκομένων, είμαστε ευγνώμονες που αυτή η δικαστική διαμάχη έφτασε στο τέλος της». Οι Dudeks θα δωρίσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια από το ποσό που θα λάβουν σε τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με την ασφάλεια προϊόντων και τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις