Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, έχει αποδείξει πολλάκις πόσο αγαπάει τα τατουάζ. Άλλωστε έχει ουκ ολίγες δερματοστιξίες στο δέρμα του. Παρ ' όλα αυτά δεν σταματάει να «χτυπάει» τατουάζ. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter, έκανε καινούριο «τατού»με ιδιαίτερο νόημα. Πρόκειται για το σήμα του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ από κάτω αναγράφεται η ημερομηνία των δύο θητειών του. «Ακόμη ένα σημάδι της ζωής μου!», έγραψε στην ανάρτησή του ο Γιάννης Μπουτάρης.

Συγκεκριμένα στο εν λόγωτατουάζ απεικονίζεται το σήμα του δήμου Θεσσαλονίκης και κάτω από αυτό η διάρκεια των δύο θητειών του, ουσιαστικά το διάστημα από το 2010 έως το 2019. Το 2010 είχε ανακηρυχθεί ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, όντας επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», υποστηριζόμενος ταυτόχρονα από τα κόμματαΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Δράση, αλλά και την τότε ανεξάρτητη βουλευτήΝτόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα, στον 2ο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 50,18% (52.191 ψήφους), με αποτέλεσμα να επικρατήσει οριακά (για 309 ψήφους)έναντιτου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος συγκέντρωσε 49,82% (51.882 ψήφους).

Η καταγωγή του είναι βλάχικη από τοΚρούσοβοτηςΒόρειας Μακεδονίας, τοΝυμφαίο Φλώριναςκαι τηνΜοσχόπολητης Αλβανίας.Ο προ-προπάππους του Ιωάννης Μπουτάρης, ήταν πρωτεργάτης τηςΜακεδονικής επανάστασης 1866-1867και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας.Παππούς του ήταν ο συνονόματός του, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στη Νάουσα.

Πρώτη θητεία 2011-2014

Προεκλογικά, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο Μπουτάρης ανέπτυξε τα σχέδιά του για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρώνκαι διαφόρων μνημείων αφιερωμένων στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης και τηνΕπανάσταση των Νεότουρκων,υποστηρίζοντας ότι αυτά θα προσελκύσουν στην Θεσσαλονίκη Εβραίους και Τούρκους τουρίστες οι οποίοι «θα έρθουν με σκοπό να επισκεφτούν τα πατρογονικά τους εδάφη».

Το 2013, σε συνάντησή του με τον τότε Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών ΘεμάτωνΕγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε θετικός σε ενδεχόμενη λειτουργίατζαμιούκαι μουσουλμανικού νεκροταφείου εντός της Θεσσαλονίκης.Ως αποτέλεσμα των συστηματικών προσπαθειών του Μπουτάρη και των αρμόδιων φορέων της πόλης για προσέλκυση τουριστών στη Θεσσαλονίκη με όχημα το πολυπολιτισμικό παρελθόν της, οι επισκέπτες της πόλης από τοΙσραήλαυξήθηκαν κατά 358% και από τηνΤουρκίακατά 226% κατά την περίοδο 2010-2013.

Με την είσοδο στο δήμο συμμετείχε ως βασικός μάρτυρας στη δίκη του πρώην ΔημάρχουΒασίλη Παπαγεωργόπουλου.Ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε αρχικά σε ισόβια κάθειρξη για συνολική υπαξαίρεση 17,9 εκ. Ευρω,και εν συνεχεία σε κάθειρξη δώδεκα ετών από το Εφετείο. Αφού έμεινε περίπου δυόμιση χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος λόγω προβλημάτων υγείας.Σε άλλη δίκη σχετικά με την υπόθεση ειδικών εντολών, για την οποία ο Παπαγεωργόπουλος αθωώθηκε, ο Μπουτάρης υποστήριξε ότι αν και το σύστημα των ειδικών εντολών ήταν παράνομο, δεν προέκυψε πως τα έργα για τα οποία καταβλήθηκαν χρήματα δεν έγιναν.

Δεύτερη θητεία 2014-2019

Το 2014 ήταν και πάλι νικητής των εκλογών για το δήμο Θεσσαλονίκης.Ο συνδυασμός του «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» κατέβηκε ως ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δράσης. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 18 Μαΐου 2014, συγκέντρωσε ποσοστό 36,04%το άθροισμα δηλαδή περίπου των ψήφων των δύο υποψηφίων που στηρίχθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στον δεύτερο γύρο, στις 25 Μαΐου 2014, συγκέντρωσε ποσοστό 58,11% των ψήφων αφήνοντας πίσω του τον υποψήφιο της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας, ο δήμος συνεργάστηκε με την ύπατη αρμοστεία τουΟΗΕγια την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.Σε δηλώσεις του το 2016, λόγω της μεγάλης αύξησης προσφύγων στα σύνορα της περιοχήςΕιδομένης, έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερων κλειστών στρατοπέδων για όσους μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα με σκοπό των περιορισμό και δίκαιη κατανομή σε χώρους υποδοχής.[48]Επίσης, ανακοίνωσε και μία νέα πρωτοβουλία για την αναζήτηση εργασίας προσφύγων που βρίσκονται προσωρινά στα Διαβατά.Στη περιοχή του Λιμανιού φιλοξενήθηκαν περίπου 200 άτομα, ενώ αρχικώς ανέρχονταν σε 350, και στα Διαβατά περίπου 1700 πρόσφυγες, ενώ αρχικά ανέρχονταν σε 2100.

Το 2015 ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των Πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου,[51]ενώ η δημαρχία κατάφερε να εξασφαλίσει και δάνειο επενδύσεων ύψους 20 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος συνέβαλε μέσω των πιέσεών του στη διάσωση και ανάδειξη μεγάλων αρχαιολογικών τμημάτων επί της οδού Βενιζέλου χωρίς να ακυρωθεί το έργο του μετρό όπως αρχικά αναμενόταν.

Ύστερα από 9 χρόνια ως δήμαρχος πήρε την απόφαση να γνωστοποιήσει τον Νοέμβριο του 2018 ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2019, με τη θητεία του να λήγει στις 31 Αυγούστου 2019.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις