Εδώ και μερικές εβδομάδες οκορονοϊόςπροκάλεσε ραγδαία αναζήτηση ιατρικών μασκών στο Google. Στην ανάλυση του 2019 για την κατάσταση του αέρα, που δημοσιεύθηκε από την American Lung Association, εκτιμάται ότι 133,9 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίθενται σε ανθυγιεινό αέρα. Με τις ατυχείς συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και των παγκόσμιων επιδημιών υγείας να είναι μια πραγματικότητα, μιαεταιρία ιατρικού εφοδιασμού έχει συνεργαστεί με ένα fashion brand στοΒερολίνο για να εισάγει τιςχειρουργικές μάσκες ως την επόμενη τάση streetwear.

Η Damur, είναι μια κορυφαία ετικέτα streetwear που εδρεύει στο Βερολίνο, η οποία για την συλλογή τηςστην εβδομάδα μόδας του Βερολίνου στις 16 Ιανουαρίου, παρουσίασετη χειρουργική μάσκα ως ένα αξεσουάρ μόδας. Οσχεδιαστής συνεργάστηκε με την CSD, μιαεταιρία παροχής ιατρικού εξοπλισμούαπό την Ταϊβάν. Δύο ειδικές μάσκες χρησιμοποιήθηκαν ως εισιτήρια VIP και φορέθηκαν από μοντέλα στην πασαρέλα. Οι ιατρικές μάσκες γενικότερα συνδέονται με τις πολιτισμικές παραδόσεις του γκράφιτι, τις οποίες γνωρίζει καλά το Βερολίνο.

Ο Shih-Shun Huang, ιδρυτής και σχεδιαστής της Damur, δήλωσε στο site FashionUnited: «Θέλουμε να είμαστε η πρώτη επίδειξη μόδας στον κόσμο που χρησιμοποιεί ιατρικές μάσκες στην πασαρέλα και να τις χρησιμοποιήσουμε σε εγκαταστάσεις τέχνης και γκράφιτι. Πολλά από τα σχέδια μας δεν είναι μόνο δημιουργίες μόδας, αλλά και ελπίζουμε να παρουσιάσουμε διάλογο με την κοινωνία, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να σκεφτούν πέρα από τα καθιερωμέναπλαίσια».

Ιατρικές μάσκες στη δυτική sub-culture και streetwear

Οι ιατρικές μάσκες είναι ήδη μέρος της καθημερινότητας στην Ασία καιίσως να αποτελούν και ένα statementμόδας, αλλά στη Δύση θεωρούνται καινοτομία. Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί στη δυτική "υπο-κουλτούρα" και στο streetwear. Οι Αμερικανοί ράπερ όπως ο Ayo καιTeo, οι 2 Chainz και ο Travis Scott φορούν εδώκαι καιρόμάσκες για να παίξουν στη σκηνή, ενώ η μαύρη μάσκαCamgauge της Virgil Abloh διατίθεται για 68 δολάρια ΗΠΑ. Ο στυλίστας με έδρα την Ατλάντα, Zoe Dupree αναφέρθηκε σχετικά στο περιοδικό Billboard Magazine, «Αυτή είναι μια τάση που θα μείνει».

Πιο πρόσφατα, τα μέλη τουσυγκροτήματοςBTS, κάνουν συχνά performances μεμάσκες ως μέρος της ενδυμασίας τους. Οι ιατρικές μάσκες που εμπνέονται από το streetwear αρχίζουν να γοητεύουν όλο και μεγαλύτερο κοινό και να εμφανίζονται σεσυναυλιακούς χώρους του Άμστερνταμ όπως το Melkweg κατά τη διάρκεια των K-pop parties.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις