Κορονοϊός 2020: Εκτός από την πραγματικότητα υπάρχει η επικίνδυνη λάθος πληροφορία ή εικόνες που τρομοκρατούν για να συγκεντρώσουν αναγνώστες. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται «τσαρλατάνικα φάρμακα», ενώ παρουσιάζονται εικόνες και βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες νέες «ειδήσεις».Πολλά από αυτά ταfakenewsδιαψευστήκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κράτα τον λαιμό σου υγρό και δεν θα μολυνθείς – ΨΕΥΔΕΣ
Σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες κυκλοφορούν μέσω τωνsocialεφαρμογών του Facebook και του WhatsApp κείμενα που υποτίθεται ότι αναπαράγουν μια επίσημη ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Σε αυτή αναφέρεται ότι αν κάποιος βρέχει τακτικά τον λαιμό του, πίνοντας πολύ νερό, δεν θα προσβληθεί από τον ιό. Στην πραγματικότητα, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο.

Πτώματα μολυσμένα στους δρόμους της Κίνας – ΨΕΥΔΕΣ
Μια φωτογραφία κυκλοφορεί σε πολλές σελίδες στο Facebook (κυρίως στον αραβόφωνα κόσμο) δείχνει ανθρώπους ξαπλωμένους στο έδαφος υπό τη λεζάντα «Η Κίνα τώρα». Η φωτογραφία κυκλοφόρησε τις πρώτες ημέρες της επιδημίας. Στην πραγματικότητά χρονολογείται από το 2014 και δεν έχει τραβηχθεί καν στην Κίνα. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική παράσταση στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

Ο νέος κοροναϊός είναι μετάλλαξη της λύσσας – ΨΕΥΔΕΣ

Σταθερά από τηsocialεφαρμογή του Facebook, πολλές σελίδες υποστηρίζουν ότι ο κοροναϊός της πόλης Ουχάν είναι μια μετάλλαξη του ιού της λύσσας. Προέρχεται δε από νυχτερίδες που φαγώθηκαν από ανθρώπους. Όπως εξήγησαν οι αρχές των Φιλιππίνων αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η λύσσα (που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) και ο κοροναϊός (που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα)) είναι δύο πολύ διαφορετικοί ιοί. Επιπλέον, μολονότι υπάρχει η υποψία ότι ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα, δεν είναι βέβαιο προς το παρόν από ποιο είδος και πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

Ένας άνθρωπος λιποθυμά λόγω του κοροναϊού – ΨΕΥΔΕΣ
Δύο βίντεο που είχαν χιλιάδες θεάσεις στο Facebook και το YouTube δείχνουν έναν άνδρα που καταρρέει σε μια σκάλα, στη Σρι Λάνκα, αφού «μολύνθηκε» από τον ιό. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η ασθένεια του ανθρώπου αυτού δεν έχει καμία σχέση με τον κορονοϊό και ότι λιποθύμησε λόγω υπερκόπωσης.

Η Αυστραλία απαγόρευσε την πρόσβαση σε ορισμένες ζώνες λόγω της επιδημίας – ΨΕΥΔΕΣ
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα φωτομοντάζ που δείχνει μια οθόνη τηλεόρασης στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας του Κουίνσλαντ, απαγόρευσε τα ταξίδια στην Κίνα αλλά και σε κοινότητες και ζώνες της Αυστραλίας όπου ζουν πολλοί Κινέζοι. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια οδηγία.

Υπάρχει μεγάλη ευθύνη σε όσους εκμεταλλεύονται τον πανικό που προκαλεί η επιδημία και προκαλούν σύγχυση με ψευδείς πληροφορίες που αναμεταδίδονται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο, σαν επιδημία.
Επίσης ευθύνη υπάρχει στη στοχοποίηση ανθρώπων με καταγωγή από την Ασία που ζουν στον δυτικό κόσμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις