«Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει» έγραφε ο Θουκιδίδης πριν αιώνες και παραμένει διαβολεμένα επίκαιρος.

Ο πιο διάσημος προδότης – κατάσκοπος στον κόσμο παραμένει ο Ιούδας. Είναι εντυπωσιακό ότι η περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη σύμφωνα με την οποία ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού με αντίτιμο «τριάντα αργύρια» υποδεικνύοντας τον με ένα φιλί στους στρατιώτες του αρχιερέα Καϊάφα, ο οποίος έπειτα παρέδωσε τον Ιησού στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου, παραμένει ως μια ιστορία που έχει εμπνεύσει χιλιάδες συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές, σκηνοθέτες και μουσικούς.


Η λίστα των μεγαλύτερων προδότων:

10. Μάρκος Ιούνιος Βρούτος – Στενος συνεργάτης του Καίσαρα που αργότερα τον μαχαίρωσε πισώπλατα.

9. Άλντριχ Άμις – Για 2 δις αποκάλυψε ολους τους Αμερικανους κατασκοπους που βρίσκονταν στην Σοβιετική Ένωση.

8. Ρόμπερτ Φόρντ – Ο Φόρντ δολοφόνησε τον φίλο και συνεργάτη του Τζεσυ Τζέιμς με μια σφάιρα στο κεφάλι για την αμοιβή των $10,000 δολλαρίων.

7. Γκάι Φόκς – Καθολικός που προσπάθησε να σκοτώσει τον Βρετανό Βασιλιά Τζέιμς Ι ανατινάζοντας το Βρετανικό κοινοβούλιο. Απέτυχε και εκτελέστηκε.

6. Γουάνγκ Τζινγκγουέι – Κινέζος πολιτικός που βοηθούσε τους Ιάπωνες κατα την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμιου Πολέμου.

5. Ρόμπερτ Χάνσεν – Πράκτορας της FBI που πούλησε 6,000 πολύτιμες σελίδες μυστικών εγγραφων στην Ρωσια απο το 1979 – 2001 για $1.4 εκατομμύρια.

4. Οι Ρόζενμπεργκς – Πουλησαν στην Ρωσία τα πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ και ηταν οι πρωτοι πολιτες που εκτελέστηκαν για κατασκοπεία.

3. Μπένεντικτ Άρνολντ – Προδότης στην Αμερικανική Επανάσταση. Προσπάθησε να πουλήσει το Ουέστ Πόιντ στους Βρετανούς για 20,000 λιρες.

2. Βίντκουν Κουίσλινγκ – Νορβηγός που βοήθησε τους Ναζί. Εστειλε 1000 εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1. Ιούδας Ισκαριώτής – Ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού για 30 αργύρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις