Έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης όχι του κορονοϊού αλλά επιδημίας γρίπης έχουν ληφθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα.

Η πρώτη φορά ήταν το χειμώνα του 1889, η δεύτερη στο τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τον χειμώνα1918-19 και η τρίτη 1931 όταν νόσησε μέχρι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και το μισό υπουργικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να κλείσει για μία εβδομάδα ακόμα και η Βουλή.

Αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά σε αποσπάσματα των Εφημερίδων της εποχής για να διαπιστώσει ότι τα μέτρα που υποδεικνύονταν για την προστασία του πληθυσμού ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με τα σημερινά.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις Βενιζέλου τόσο του 1918 όσο και το 1931 σε αντίθεση με τη σημερινή απέφυγαν τη λήψη ακραίων μέτρων κλεισίματος χώρων διασκέδασης για να μη χάσει τη δουλειά του μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε περιόδους κρίσης και περιορίστηκαν σε προληπτικά μέτρα με απολυμάνσεις αερισμούςκλπ

Ασθενείς και απώλειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής στο αφιέρωμα που δημοσιεύει ο Σταύρος Μαλαγκονιάτηςστην Εφημερίδα Συντακτών του Σαββατοκύριακου, το 1889 πέθαναν περίπου 1000 άτομα, το 1919 περίπου 2000 ενώ για το1931 υπάρχουν αναφορές για νεκρούς αλλά όχι αριθμοί. όπως και να έχει ψυχραιμία και προσοχή