Κορονοϊός εξάπλωση Ελλάδα:Μία εφαρμογή καταγραφής της διάδοσης του ιού με δεδομένα που ζητούνται από τους ίδιους τους πολίτες (crowdsourcing) σχεδίασαν τα στελέχη του ΠΜΣ ”Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως σημειώνουν, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, απαιτεί ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον πολίτη, υποστηρίζει την καταγραφή ”αλλαγής κατάστασης” και εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία του.

«Η βασική οδηγία στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων κορωνοϊού είναι η κατ΄οίκον παραμονή. Οι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού, αλλά και η διαφοροποίηση έντασης της συμπτωματολογίας σε συνδυασμό με τη διαρκή επιβάρυνση των νοσοκομείων αναφοράς που είναι αρμόδια για τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων, την έλλειψη δυνατότητας εντοπισμού αντισωμάτων, αλλά και την πιθανότητα κοινωνικού στιγματισμού καθιστούν εξαιρετικά δύσκολή την καταγραφή των κρουσμάτων» τονίζουν εξηγώντας τους λόγους που δημιούργησαν τη σχετική εφαρμογή.

Μπορείτε να συμμετάσχετε κάνοντας κλικ εδώ και απαντώντας με υπευθυνότητα και να ξαναχρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στην περίπτωση που αλλάξει η κατάστασή σας. Τα αποτελέσματα της έρευνας σε real time, είναι διαθέσιμα εδώ.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, πολλοί από τους ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν εάν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.


Πάνω από 7.000 οι θάνατοι παγκοσμίως

Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.007 ανθρώπους παγκοσμίως, μετά την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο, έως το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020, στις 19.00 ώρα Ελλάδας.Περισσότερα από 175.530 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί σε 145 χώρες από την έναρξη της επιδημίας.Σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό, έως την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 στις 19.00 ώρα Ελλάδας, 587 νέοι θάνατοι και 11.597 νέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως.

Οι χώρες, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νέοι θάνατοι, σε διάστημα 24 ωρών, είναι η Ιταλία με 349 επιπλέον νεκρούς, το Ιράν (129) και η Γαλλία (36).Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) καταμετρά συνολικά 80.860 κρούσματα, εκ των οποίων 3.213 θάνατοι, ενώ 67.490 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί. 16 νέα κρούσματα και 14 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.Αλλού στον κόσμο έχουν καταγραφεί σήμερα έως τις 19.00 ώρα Ελλάδας συνολικά 3.794 θάνατοι (537 νέοι) εκ των 94.676 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (11.581 νέα).


Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς συνέστησε στις χώρες να επιμείνουν στη στρατηγική του περιορισμού γιατί η πανδημία αυτή μπορεί να ελεγχθεί. Η στρατηγική του περιορισμού έδειξε θετικά αποτελέσματα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.Ενώπιον της «μείζονος παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της εποχής μας», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να κάνουν τεστ. «Ουδείς μπορεί να πολεμήσει μια πυρκαγιά με τα μάτια δεμένα. Πρέπει να εξετάζεται κάθε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού". Υπάρχουν ήδη "περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με την Κίνα», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα των ελέγχων τους εκτιμώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πανδημίας. «Έχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες – να κάνετε τεστ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν όλα τα ύποπτα κρούσματα, δεν μπορούν να πολεμούν αυτή την πανδημία με τα μάτια τους δεμένα». Χωρίς το τεστ, κρούσματα δεν θα μπορούν να απομονωθούν και η αλυσίδα της λοίμωξης δεν θα σπάσει, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ακόμη και χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας, δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, δήλωσε προσθέτοντας ότι ανησυχεί βαθύτατα για τις επιπτώσεις της επιδημίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι και με τον υποσιτισμό και με άλλα προβλήματα υγείας.Ο επιδημιολόγος του ΠΟΥ τόνισε ότι είναι σημαντικό να προστατευτούν τα παιδιά που μπορεί να πεθάνουν από την ασθένεια αυτή.Η στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου, με τον εντοπισμό των ανθρώπων με τη λοίμωξη και την ταχεία απομόνωσή τους, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση, επανέλαβε ο επικεφαλής της ΠΟΥ.Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των κυβερνήσεων οι οποίες έστειλαν τη χρηματοδότηση τους για την καταπολέμηση της επιδημίας. Η οικονομική υποστήριξη που ελήφθη για την καταπολέμηση του Covid-19 είναι «πράγματι ενθαρρυντική». «Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση, είναι το ανθρώπινο πνεύμα που βλέπουμε, που καταπολεμά αυτόν τον ιό, που έρχεται πιο έντονα», πρόσθεσε. «Αισθάνομαι πράγματι ενθαρρυμένος την τελευταία εβδομάδα με το σταθερό επίπεδο αλληλεγγύης που βλέπω».

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, είδαμε μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του ιού Covid-19», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΠΟΥ. Δεν διευκρίνισε αριθμό.Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός θα «αλλάξει νοοτροπία»για να ξεπεράσει τις ελλείψεις εφοδιασμού σε είδη όπως ο εξοπλισμός προστασίας και τα τεστ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊου. «Πρέπει να εκβιομηχανισθεί σε κάποιο βαθμό», είπε ο Πολ Μολινάρο, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις, την υποστήριξη και την επιμελητεία του ΠΟΥ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού εν μέσω των ελλείψεων.Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή του προστατευτικού εξοπλισμού, περιγράφοντας την τρέχουσα έλλειψη ως «ανεπάρκεια της αγοράς».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις