Κορονοϊός Ματαρέλα:Ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει διάγγελμα μπροστά στις κάμερες, ο 78χρονος πρόεδρος, που χαίρει γενικού σεβασμού στην Ιταλία, έβηξε ελαφριά, καθάρισε τη φωνή του και ζήτησε συγγνώμη, ενώ μια φωνή εκτός πλάνου – του συμβούλου του Τζοβάνι Γκράσο – του υποδείκνυε να φτιάξει μια τούφα μαλλιών που πέταγε. Ο ασπρομάλλης αρχηγός του κράτους δοκίμασε, χωρίς πολλή σιγουριά, να ισιώσει τα μαλλιά του με το χέρι, πριν πει αμήχανα, με υποψία χαμόγελου, «Ε, Τζοβάνι, αφού δεν πάω πια στον κουρέα…»

Αφού μαγνητοσκοπήθηκε το διάγγελμα, μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, χωρίς όμως να έχει κοπεί στο μοντάζ ο διάλογος. Το Κυρηνάλιο ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αλλά αφού η ετικέτα «Ε, Τζοβάνι» ήδη συγκαταλεγόταν στις πλέον χρησιμοποιούμενες από τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στην Ιταλία.


«Όλοι πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της απειλής»

Στο διάγγελμά του, το δεύτερο αφότου άρχισε η πανδημία του κορονοϊού στην Ιταλία, ο Ματαρέλα απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, την σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη». Ο Ματαρέλα, βετεράνος πολιτικός, γεννημένος στη Σικελία, επαινείται συχνά διότι επιδιώκει πάγια συναίνεση, επιδεικνύει αίσθηση του μέτρου και απλότητα. Παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Η Ιταλία, όπου ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας διαπιστώθηκε πριν από έναν μήνα, στα τέλη Φεβρουαρίου, θρηνεί πλέον 9.134 νεκρούς και 86.498 κρούσματα. 919 νεκροί από τον κορονοϊό μόνο το τελευταίο 24ωρο.


Η μακάβρια πομπή…

Εδώ και πολλές ημέρες, μια μακάβρια πομπή αναχωρεί τακτικά από το κοιμητήριο του Μπέργκαμο: στρατιωτικά φορτηγά μεταφέρουν προς άλλες κοινότητες τις σορούς των θυμάτων του νέου κορονοϊού, υπερβολικά πολλές για το κρεματόριο της πόλης. «Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων αυτές τις εβδομάδες εμποδίζει το κρεματόριο του Μπέργκαμο να καταφέρει να ανταποκριθεί μονάχο του στις ανάγκες και για αυτόν τον λόγο η κοινότητα ενέπλεξε και άλλες πόλεις για να συνδράμουν σε αυτές τις επιχειρήσεις» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η δημοτική αρχή της πόλης της Λομβαρδίας.

Συγκλονιστικές εικόνες από καμιά πενηνταριά φέρετρα, που είχαν παρατάξει στον ναό του Αγίου Ιωσήφ στο Μπέργκαμο, όπως και άλλα λίγο πριν αποτεφρωθούν, μεταδόθηκαν από ιταλικά ΜΜΕ χθες. «Οι εργαζόμενοι του κοιμητηρίου και οι δημοτικοί υπάλληλοι εφαρμόζουν μια μέθοδο εργασίας που τους επιτρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο, διότι οι οικογένειες των ανθρώπων που φεύγουν από κοντά μας δεν έχουν παρά ένα λεπτό για να συγκεντρωθούν και να τους αποχαιρετίσουν» εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τζιάκομο Αντζελόνι.