Ξεκίνησαν στην Κύπρο, πλέον, να λειτουργούν ξανά και τα δημοτικά σχολεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγε η πρώτη ομάδα των παιδιών στα σχολεία την Πέμπτη, με την δεύτερη ομάδα να την διαδέχεται σήμερα, Παρασκευή. Τα μέτρα υγιεινής με κορωνίδα τις αποστάσεις τηρούνται ευλαβικά απ’ όλους, καθώς το εκπαιδευτικό προσωπικό κάνει δίδει μεγάλη έμφαση προκειμένου τα παιδιά να εμπεδώσουν το ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν αρκετά το ένα το άλλο.

Ενδεικτική και της κατάστασης είναι και μια φωτογραφία που έγινε viral στη γειτονική χώρα. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνονται τα παιδιά, τα οποία απολαμβάνουν το διάλειμμά τους, όντας προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που το καθένα κάθεται χωριστά, μόνο του, τηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις. Η εικόνα σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα ένα φυσιολογικό, προ πανδημίας, διάλειμμα μας δείχνει όμως ότι τα παιδιά μπορούν να σεβαστούν τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστούν άμεσα, με την κατάλληλη καθοδήγηση από καθηγητές, δασκάλους και γονείς.

*Η φωτογραφία είναι του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η επαναλειτουργία των δημοτικών στην Κύπρο

Από χθες, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, λειτουργούν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια στην Κύπρο και συνεχίζουν τη φοίτηση, όπως έχει ήδη ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου, η Γ’ τάξη Λυκείου και το Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών. Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών/ριών θα γίνει με την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό.

Ο συνολικός αριθμός μαθητών/τριών που φοιτούν στα Γυμνάσια είναι 22.886, ως εκ τούτου οι μαθητές/τριες που θα ανήκουν στην Ομάδα Α΄ και που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι 11.443. Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΔΜΓΕ) έχει κτίσει μηχανισμό για καθημερινή παρακολούθηση των παρουσιών των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, ακριβείς αριθμοί θα δοθούν σήμερα με την