Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή τα ανακαλύπτεις τυχαία ή έστω τα πιο… νόστιμα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του νέου τυριού που ανακάλυψε γάλλος τυροκόμος λόγω καραντίνας! Συγκεκριμένα, ο παραγωγός Λιονέλ Βαξελέρ, κτηνοτρόφος με 25 αγελάδες στην κοινότητα Σολζούρ-σουρ-Μοσελότ της περιοχής Βοσζ, στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, της βορειοανατολικής Γαλλίας είδε τις παραγγελίες του να μειώνονται δραματικά μέσα στην καραντίνα, ως και 80% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η γαλλική οικονομία άλλωστε, στο σύνολό της, αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2022, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο ορισμένα από τα κεφαλάκια τυριού που ωρίμαζαν στις αποθήκες του, ξεχάστηκαν για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Ο ίδιος διέθετε το τυρί Μουνστέρ, ένα χαρακτηριστικό μαλακό τυρί. Το εν λόγω τυρί προκειμένου να αποκτήσει την ιδιαίτερη υφή και το κίτρινο περίβλημα, χρειάζεται να πλένεται με ένα διάλυμα άλατος και να περιστρέφεται καθημερινά.

Ωστόσο, πάνω από 60 τέτοια κεφάλια τυρί έμεινα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση για έναν μήνα, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν σημάδια στο γκριζωπό και πιο σκληρό τους περίβλημα και μια γεύση που βρίσκεται μεταξύ του Μουνστέρ και του κλασικού καμαμπέρ. «Έπειτα από ένα μήνα, δοκιμάσαμε ένα που είχε εντελώς νέα γεύση!» λέει ο παραγωγός στη Le Parisien.

Και το όνομα αυτού;

Το νέο τυρί ονομάστηκε «κονφινέ», από τη γαλλική λέξη «confinement» που σημαίνει καραντίνα. Το νέο τυρί της γαλλικής τυροκομίας απέκτησε πολλούς θαυμαστές, που ήθελαν να δοκιμάσουν το νέο προϊόν που δημιούργησε η τύχη, η καραντίνα και οι ξεχωριστές συνθήκες της πανδημίας των τελευταίων μηνών. Η πρώτη παρτίδα των τυριών κονφινέ εξαφανίστηκε σε χρόνο μηδέν, με αποτέλεσμα ο παραγωγός από τη Γαλλία να χρειαστεί να βάλει σε… παραγωγή περισσότερα τέτοια τυράκια προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για ένα προϊόν που έγινε θέμα σε γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ.

Τα «κατά λάθος» τυριά

Πολλά είναι τα τυριά που δημιουργήθηκαν τυχαία. Εξάλλου, ακόμα και το ίδιο το τυρί εικάζεται ότι δημιουργήθηκε όταν ένας βοσκός με ασκί από κοιλιά προβάτου έβαλε μέσα το γάλα και το άφησε για μέρες. Το γάλα με τη βοήθεια της πυτιάς έγινε τυρί. Οι ιστορίες για τα φημισμένα γαλλικά τυριά και τις ρίζες τους, θέλουν πολλά δημοφιλή προϊόντα να έχουν δημιουργηθεί από καθαρή τύχη. Το Μουνστέρ απέκτησε τα αρώματα και τη γεύση του, όταν κάποιος μοναχός αποφάσισε να πλύνει μερικά κεφάλια τυριού για να είναι καθαρά.

Η παράδοση θέλει επίσης ένα από τα πιο διάσημα τυριά του κόσμου, το ροκφόρ, να δημιουργείται έπειτα από την προσπάθεια ενός βοσκού να κρύψει το μεσημεριανό του γεύμα. Ο Γάλλος έκρυψε το τυρί σε μια σπηλιά και έτσι δημιουργήθηκε το διάσημο μπλε τυρί με την ονομασία προέλευσης που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις