Ένα λεωφορείο, που εγκαταλείφθηκε στην έρημο της Αλάσκας και έγινε διάσημο από το βιβλίο και την ταινία «Into The Wild», απομακρύνθηκε από το χώρο για λόγους δημοσίας ασφάλειας.  Το λεωφορείο βρίσκεται στην κεντρική Αλάσκα, στη βόρεια άκρη του εθνικού πάρκου Denali. Η κοντινότερη πόλη απέχει περίπου 48 χιλιόμετρα και για να φτάσουν εκεί οι επισκέπτες πρέπει να διασχίσουν τον ποταμό Teklanika.

Το όχημα δεκαετίας του 1940 έγινε διάσημο όταν πριν από 30 χρόνια ο 24χρονος Κρις Μακάντλες έζησε μέσα σε αυτό και πέθανε από ασιτία μετά από 114 ημέρες στην έρημο. Με το ψευδώνυμο Αλεξάντερ Σούπερτραμπ ταξίδεψε σε όλη την αμερικάνικη ύπαιθρο. Βίωνε το όνειρο του. Όπου έβρισκε έκανε περιστασιακές δουλειές. Η Αλάσκα έμελλε να είναι ο τελευταίος του προορισμός. Στις 28 Απριλίου 1992 πέρασε το «μονοπάτι του πανικού» και κατευθύνθηκε στην άγρια φύση. Τα μοναδικά του εφόδια ήταν περίπου πέντε κιλά ρύζι, ένα τουφέκι και μερικά βιβλία των αγαπημένων του συγγραφέων.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1992 το σώμα του Μακάντλες βρέθηκε από έναν κυνηγό μέσα σε έναν υπνόσακο σε κατάσταση αποσύνθεσης. Είχαν περάσει 19 ημέρες από το θάνατο του. Την περίοδο που βρισκόταν στην Αλάσκα έγραφε ημερολόγιο. Τα σημειώματα του ενέπνευσαν τον συγγραφέα Jon Krakauer στο βιβλίο «Into The Wild» του 1996, το οποίο έγινε ταινία το 2007 σε σκηνοθεσία του Σον Πεν. Μία νέα γενιά ανθρώπων επηρεάστηκε από την ιστορία του και θέλησε να ακολουθήσει τη δική του περιπέτεια.

Πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να πάνε στο λεωφορείο και να δουν με τα μάτια τους πού πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο ΜακΚάντλες. Ρίσκαραν ωστόσο και έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

O Κρις ΜακΚάντλες

«Είναι η ιδέα της διαφυγής από την κοινωνία και του να μην είσαι δεσμευμένος από όσα όλοι θέλουν από εσένα. Να χαθείς στην άγρια φύση και να συνδεθείς ξανά με τον εαυτό σου», είχε δηλώσει η Μαρτίνα Τρέσκοβα, που πήγε στο λεωφορείο με τον σύζυγό της.

Από το 2009 έως το 2017 έχουν γίνει 15 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που σχετίζονται με το λεωφορείο. Μάλιστα, δύο ταξιδιώτες πνίγηκαν ενώ πήγαιναν στο όχημα με ξεχωριστά περιστατικά το 2010 και το 2019. Μόλις τον Φεβρουάριο έσωσαν πέντε Ιταλούς πεζοπόρους, ένας από τους οποίους υπέστη σοβαρά κρυοπαγήματα.

Οι ντόπιοι ωστόσο βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, γι αυτό και κάλεσαν τις αρχές για να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ο Corri A Feige, επίτροπος του Τμήματος Φυσικών Πόρων, δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να απολαύσουν τις άγριες περιοχές της Αλάσκα με ασφάλεια και κατανοούμε την επιρροή που είχε αυτό το λεωφορείο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα εγκαταλελειμμένο όχημα που απαιτούσε επικίνδυνες και δαπανηρές προσπάθειες διάσωσης, αλλά κόστισε την ζωή σε αρκετούς τουρίστες και αυτό έχει σημασία».

Είναι ικανοποιημένοι από την απομάκρυνση του οχήματος καθώς θεωρούν ότι ήταν η πιο ασφαλής λύση του προβλήματος. Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων θα προσπαθήσει να βρει ένας ασφαλές μέρος για αυτό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις