Η ζωή στη Σελήνη είναι ένα σίγουρο βήμα για την ανθρωπότητα. Αυτό διαμηνύουν επιστήμονες που ασχολούνται με το διάστημα. Τι θα συμβεί όμως με τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων; Η NASA καλείται να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η σίτιση και η… τουαλέτα.

Έτσι, με το διαγωνισμό Lunar Loo Challenge η NASA καλεί επιστήμονες να υποβάλλουν σχέδια με νέες και πρωτοποριακές λύσεις για την καθημερινή τουαλέτα στο φεγγάρι. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ελπίζει με αυτό τον τρόπο να λάβει ιδέες για το πώς θα πηγαίνουν οι αστροναύτες τουαλέτα. Ωστόσο, ο project manager Μάικ Ιντερμπαρτόλο έσπευσε να διευκρινίσει: «Προφανώς και δεν είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Δεν επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να έχουμε να λέμε ότι “πήγαμε τουαλέτα” αλλά δεν θέλουμε και καταστάσεις όπως αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν».

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρηματικό έπαθλο για την καλύτερη ιδέα που θα εφαρμοστεί στην αποστολή Artemis, το πρόγραμμα για την προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα έως το 2024, ορίστηκε στα 35.000 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις αποστολές Apollo οι αστροναύτες είχαν κληθεί να χρησιμοποιήσουν σακούλες… γεγονός που δεν είχε πάντα την απαραίτητη επιτυχία. Χαρακτηριστική είναι η φράση αστροναύτη που έχει αποτυπωθεί στα αρχεία καταγραφής των διαλόγων των πληρωμάτων: «Πώς βρέθηκε αυτό εδώ; Μια κ@@@α πετάει εδώ μέσα». Έτσι το ζητούμενο για τη NASA είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι όπου η βαρύτητα είναι το 1/6 αυτής στη Γη.

Σε επεισόδιο της σειράς Big Bang Theory η παρέα ασχολείται με το πρόβλημα της αφόδευσης στο διάστημα με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα… Απολαύστε: