Ο αιθίοπας Αμπά Τιλαχούν Γουόλντμαικλ, είναι πιθανόν ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος στον κόσμο άρα ανήκει στις… πολύ ευπαθείς ομάδες. Παρόλα αυτά, κατάφερε να αναρρώσει από τον κορονοϊό, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που τον φρόντισαν να κάνουν λόγο για “θαύμα”. Μιλώντας στο BBC, ο ίδιος δήλωσε: “Όταν ήμουν στο νοσοκομείο, προσευχόμουν στον Θεό για την υγεία μου. Έκλαιγα και προσευχόμουν για όλους τους Αιθίοπες” ανέφερε ο ηλικιωμένος, ο οποίος είναι ορθόδοξος χριστιανός μοναχός. Όπως γράφει το BBC σε αφιέρωμα στην παράξενη ιστορία του, ο κ. Γουόλντμαικλ βρέθηκε θετικός στον Covid-19 σε ένα τυχαίο τεστ που του έγινε στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, έτσι εισήχθη σε νοσοκομείο. Λόγω της ηλικίας του, το προσωπικό τον πρόσεξε ιδιαίτερα, ωστόσο μέσα σε τέσσερις ημέρες η κατάστασή του επιδεινώθηκε και τον έβαλαν σε αναπνευστική υποστήριξη, για μία εβδομάδα.

Του έκαναν αγωγή με αντιβίωση και ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, την δεξαμεθασόνη, που θεωρείται πρωτοποριακό και ελπιδοφόρο στην θεραπεία του κορονοϊού. Η αγωγή απέδωσε και τελικά ο άνδρας βγήκε από το νοσοκομείο, μετά απο 14 ημέρες. Αυτή τη στιγμή είναι στο σπίτι του και τον φροντίζει ο εγγονός του. Ο κ. Γουόλντμαικλ γεννήθηκε στη νότια Αιθιοπία και ήρθε να ζήσει στην πρωτεύουσα όταν ήταν νέος. Έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα του προηγούμενου αιώνα: Την ιταλική Κατοχή από το 1935 ως το 1941, την ανατροπή του αυτοκράτορα Χαιλε Σελασιέ το 1974, την κατάρρευση του μαρξιστικού καθεστώτος των Ντεργκ το 1991.  Στα νιάτα του έκανε διάφορες δουλειές, όπως ηλεκτρολόγος, ελαιοχρωματιστής, μάστορας. Σε μεγάλη ηλικία έγινε μοναχός και από εκεί πήρε τον τίτλο “αμπά” που σημαίνει “πατέρας”. Ο εγγονός του, που τον φροντίζει, ανέφερε πως τα πάει πάρα πολύ καλά και ότι είναι σε καλή κατάσταση, παρά την ηλικία του, ενώ η περιπέτειά του με τον κορονοϊο, του έχει αφήσει μόνο μία αλλοίωση στην φωνή.

Σύμφωνα με το BBC, η Αιθιοπία έχει 5.000 κρούσματα και 81 θανάτους.  Τον Απρίλιο η χώρα μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείνοντας σχολεία και όλους τους χώρους συνάθροισης και επιβάλλοντας περιορισμούς στα μέσα μεταφοράς και σε αθλητικές διοργανώσεις κ.α. Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις