Μπαρίστα των Starbucks αρνήθηκε να εξυπηρετήσει πελάτισσα που δε φορούσε μάσκα και αυτή του επιτέθηκε λεκτικά, ενώ τον διαπόμπευσε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γρήγορα δημιουργήθηκε κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο και ο νεαρός έλαβε 80.000 δολάρια πουρμπουάρ για την πράξη του.

Ο Λένιν Γκουτιέρεζ, 24 ετών, δούλευε τη συνηθισμένη βάρδια του στο υποκατάστημα του Σαν Ντιέγκο τη Δευτέρα το πρωί, όταν μια γυναίκα – που δεν φορούσε μάσκα – μπήκε μέσα και προσπάθησε να παραγγείλει. Ο Γκουτιέρεζ τη ρώτησε αν είχε μάσκα προσώπου – αλλά προτού ακόμη καταφέρει να τις υποδείξει τις οδηγίες της εταιρείας που απαιτούν από τους πελάτες να φορούν μάσκα, η γυναίκα γύρισε και άρχισε να τον βρίζει.

Στη συνέχεια, τον τράβηξε φωτογραφία και την ανέβασε στο Facebook γράφοντας: «Αυτός είναι ο Λένιν από τα Starbucks που αρνήθηκε να με εξυπηρετήσει γιατί δεν φοράω μάσκα. Την επόμενη φορά θα περιμένω τους αστυνομικούς και θα προσκομίσω ιατρική απαλλαγή».

Σε μια συνέντευξή του στο CNN ο μπαρίστα μίλησε για το περιστατικό. «Στην αρχή σκέφτηκα ότι αυτή η γυναίκα με ρεζίλεψε στο Facebook. Μετά είδα τα σχόλια και τα memes άλλων χρηστών και απλά γελούσα».

Η ανάρτηση όμως προκάλεσε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που τουλάχιστον ήλπιζε η εξοργισμένη πελάτισσα. Πολλοί ήταν οι χρήστες που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Γκουτιέρεζ σχολιάζοντας ότι ήλπιζαν να μπορούσαν να επισκεφτούν το κατάστημα για να του αφήσουν ένα ειδικό φιλοδώρημα. Μεταξύ αυτών που θέλησαν να συμπαρασταθούν ήταν ο Ματ Κόουαν. Ο 26χρονος, ο οποίος δεν γνωρίζει προσωπικά τον Γκουτιέρεζ, είπε ότι ήταν αναστατωμένος που ο μπαρίστα «δέχθηκε εκφοβισμό επειδή το σωστό». Αποφάσισε λοιπόν να ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. «Οι άνθρωποι δεν σας ζητούν να κάνετε πολλά, σας ζητούν να φορέσετε μάσκα για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των άλλων», δήλωσε ο Κόουαν στο CNN.
Ο αρχικός στόχος της καμπάνιας ήταν 1.000 δολάρια, όμως λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν ανεβάσει το ποσό της δωρεάς σε σχεδόν 80.000 δολάρια.

«Ένιωσα αμηχανία και τιμή να έχω τόση υποστήριξη και αγάπη. Δεν ξέρω πώς να πω πραγματικά πόσο ευγνώμων και ευλογημένος νιώθω με αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσαν όλοι» είπε ο μπαρίστα, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μερικά από τα χρήματα αυτά για να συνεχίσει τα κυνηγά το όνειρό του να γίνει χορευτής. Θέλει, επίσης, να δωρίσει μέρος αυτών σε οργανισμούς της κοινότητας του Σαν Ντιέγκο.