Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η παρουσία ενός φιδιού μέσα στο Ηράκλειο το απόγευμα της Κυριακής (28/6). Το εν λόγω ερπετό εμφανίστηκε στο πάρκο Μικράς Ασίας στη Λεωφόρο Κνωσού και γρήγορα βρέθηκε να… κόβει βόλτες πάνω στο πεζοδρόμιο, αναφέρει το ekriti.gr.Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, το φίδι δεν ήταν τυχερό, καθώς το παρακολουθούσε η μαύρη γάτα, η οποία το εξολόθρευσε, λίγη ώρα αργότερα.

Πώς θα κρατήσετε μακριά τα φίδια από κατοικημένες περιοχές

Ο επικεφαλής της Ερπετολογικής Ομάδας Κύπρου, διαχειριστής φυσικού περιβάλλοντος, Αντρέας Κουρίδης, μας δίνει βασικές συμβουλές για τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε σε προληπτικό επίπεδο, καθώς και το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εντοπισμού φιδιού στον χώρο μας.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα των φιδιών, ο κ. Κουρίδης επισημαίνει ότι το μόνο επικίνδυνο φίδι στην Κύπρο είναι η οχιά (φίνα ή κοντονούρα, όπως τη γνωρίζει το ευρύ κοινό).

Σε περίπτωση που ένα άτομο δεχθεί επίθεση από φίνα, τονίζει, θα εντοπίσει μία ή δυο μικρές τρύπες στο σημείο του δαγκώματος. «Χωρίς πανικό πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο. Το χρονικό περιθώριο μέχρι να δράσει το δηλητήριο είναι από 2 έως 8 ώρες. Δεν πρέπει να δέσουμε το μέρος δυνατά πιο πάνω από το δάγκωμα, δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το δηλητήριο με διάφορους τρόπους και δεν τοποθετούμε πάγο», υπογραμμίζει. Αντίθετα, αναφέρει, σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί δάγκωμα από άλλα είδη φιδιών, στο σημείο του δαγκώματος θα υπάρχουν πολλές μικρές τρύπες, οι οποίες δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, και με απολύμανση αποφεύγεται τυχόν μόλυνση.

Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται κάθε χρόνο όσοι ασχολούνται με την απομάκρυνση φιδιών από κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Κουρίδης, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι οδηγεί τα ερπετά σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ειδικό, τα φίδια προσελκύονται από τα τρωκτικά ή πουλιά και ζώα που υπάρχουν σε μια περιοχή. Και δυστυχώς, σημειώνει, ο πληθυσμός των ποντικών και των νυφίτσων σε πολλές περιοχές αυξάνεται. Για αυτό τον λόγο, υπογράμμισε ο κ. Κουρίδης, οι αυλές των σπιτιών θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές, να μην υπάρχουν άχρηστα πράγματα, στοίβες από πέτρες, ξύλα, χόρτα, για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα φίδια και τα τρωκτικά.

Αν εντοπίσουμε φίδι σε κατοικημένη περιοχή, ο κ. Κουρίδης μας συμβουλεύει να ειδοποιήσουμε τους ειδικούς, όπως είναι η Κυπριακή Ερπετολογική Ομάδα, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ασφαλή απομάκρυνσή του. Επιπρόσθετα, το κοινό οφείλει να γνωρίζει ότι τα φίδια στην Κύπρο προστατεύονται με αυστηρές νομοθεσίες και η θανάτωσή τους συνιστά ποινικό αδίκημα. «Έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη φύση, που είναι η μείωση του αριθμού των τρωκτικών. Λόγω της συχνής θανάτωσής των φιδιών από άγνοια, αλλά και της καταστροφής του περιβάλλοντός τους, έχουμε δώσει την ευκαιρία στα τρωκτικά να κυριαρχούν στο οικοσύστημά μας», εξηγεί.