Γονείς στην Κρήτη πάνω στον πανικό τους, πήραν το υγιές παιδί τους και το μετέφεραν για εξετάσεις στο νοσοκομείο. Τί συνέβη; Σύμφωνα με το cretapost.gr, οι γονείς είχαν το παιδί τους άρρωστο με πυρετό και δύσπνοια και πήγαν άρον άρον στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που εφημέρευε, καθώς φοβήθηκαν μήπως προσβλήθηκε από κορονοϊό.

Το νεαρό ζευγάρι εξήγησε στους γιατρούς την κλινική εικόνα που παρουσίαζε το βρέφος. Οι γιατροί τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αντιμετώπισαν το περιστατικό ως ύποπτο για νόσο Covid-19. Εξέτασαν το μωρό, δεν διαπίστωσαν πυρετό και το οξυγόνο του ήταν εξαιρετικό (98 κορεσμό).

Απευθυνόμενοι, λοιπόν, στους γονείς είπαν ότι το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα από τα συμπτώματα που τους περιέγραψαν εκείνοι. Τότε άκουσαν έκπληκτοι τη μητέρα να τους λέει: «Ξέρετε έχω δίδυμα και ο άντρας μου μπερδεύτηκε και έφερε το… άλλο μωρό!!!».

Παιδιά και κορονοϊός

Μπορεί τα παιδιά να μην νοσούν εύκολα από κορονοϊό, όταν όμως συμβεί οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές. Όπως περιγράφει μελέτη για τη νόσηση 48 παιδιών στις ΗΠΑ, πολλά από τα οποία κατέληξαν στην εντατική, το 83% των παιδιών αυτών έπασχαν από υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ενώ το 40% από αυτά διασωληνώθηκαν.

Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε το φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει θανάσιμα καρδιολογικά προβλήματα. Τα περισσότερα, όμως, είχαν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, την οποία εκδηλώνουν πολλοί ενήλικες. Η θνησιμότητα σε αυτά τα παιδιά ήταν 4,2%.

«Η εντύπωση ότι ο κορονοϊός δεν προσβάλλει παιδιά είναι λανθασμένη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Lawrence Kleinman, διευθυντής στο Τμήμα Παιδιατρικής του Τομέα Πληθυσμιακής Υγείας, Ποιότητας & Επιστήμης Ενσωμάτωσης στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι. «Παρόλο που τα παιδιά είναι πιθανότερο να νοσήσουν όταν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ο κορονοϊός μπορεί να αρρωστήσει και τα υγιή. Οι γονείς πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν σοβαρά τον ιό υπ’ όψιν».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης επιβεβαιώνουν δύο πράγματα:

  • Ο νέος κορονοϊός προκαλεί σοβαρή νόσο σε πολύ μικρό ποσοστό παιδιών
  • Όταν ο κορονοϊός προκαλέσει σοβαρή νόσο, η πρόγνωση είναι σε αρκετές περιπτώσεις φτωχή
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις